Berlin vraća „desetine hiljada“ lažnih azilanata na Balkan

© AFP 2023 / BERND VON JUTRCZENKANemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer
Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka će vratiti na desetine hiljade ljudi kojima je odbijen zahtev za azil na Balkan u narednim mesecima, saopštio je danas nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, dok Berlin pooštrava svoj stav prema ekonomskim migrantima u svetlu izbegličke krize.

„Očekujem da će u narednim mesecima broj repatrijacija, dobrovoljnih povrataka i deportacija značajno porasti“, rekao je De Mezijer.

Savezna kancelarija za migracije i izbeglice zadužena je da reši „brojne nerešene zahteve za azil“ pre Božića, naveo je nemački ministar, dodajući „da to znači da će na desetine hiljada odbijenih tražilaca azila sa Balkana morati da napusti“ Nemačku.

„To mora da bude postignuto“, istakao je De Mezijer.

Nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova je takođe najavilo da će produžiti kontrole na granici do 13. novembra i verovatno još tri meseca nakon toga, preneo je AFP.

U pokušaju da oslobodi resurse za rešavanje problema izbeglica iz ratom razorenih država poput Sirije i Iraka, Nemačka je ovog meseca donela zakon kojim je proširena lista teritorija koje su označene kao bezbedne za Kosovo, Crnu Goru i Albaniju.

Nemačke vlasti su do sad vratile 11.000 ljudi, dok je 27.000 dobrovoljno napustilo zemlju uz finansijsku pomoć, kazao je De Mezijer.

De Mezijer je saopštio da će u narednim danima otputovati u Albaniju kako bi se uverio kako se sa deportovanima postupa.

Prema zvaničnim podacima, Nemačka je od januara do septembra primila 577.307 zahteva za azil.

Od tog broja, 66.311 su zahtevi migranata iz Albanije, a 32.258 sa Kosova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala