Vučić: Migrantima omogućiti ćebe i krov nad glavom

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija će zadržati pristojan i tolerantan odnos prema migrantima iz zemalja Bliskog istoka, rekao je u Moskvi srpski premijer Aleksandar Vučić, i poručio da su katastrofična predviđanja o tome da će više stotina hiljada njih ostati u Srbiji — glupost.

„U Srbiji postoje oni koji vole da se bave teorijama zavere i uvek imaju neka apokaliptična i katastrofična predviđanja. Takvih nije mnogo, ali su uvek glasni. Valjda je lakše da živite u tom svetu umesto da ozbiljno i temeljno radite“, rekao je premijer.

Srpsko-ruski forum u Moskvi - Sputnik Srbija
Vučić na biznis forumu u Moskvi: Bez sankcija Rusiji

Vučić je novinarima rekao da će pažnja Vlade, po ovom pitanju, biti još veća.

„Pokazaćemo još veću ozbiljnost i odgovornost. Pokazaćemo da smo dobri ljudi“, dodao je Vučić.

Srbija time, kako je istakao, ne trguje, jer ugled ne može da se kupi.

„Cela Evropa i svet mogli su da vide kakvi su Srbija i njeno rukovodstvo. Oni koji bi da šire paniku, koji su pričali gluposti da će ovde da živi više stotina hiljada migranata… Oni ne žele da žive ovde, ali dolazi zima i morate da im date ćebe i krov nad glavom“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Važno da Srbija i Rusija imaju čiste odnose i račune (audio)

On je skrenuo pažnju da među migrantima ima i dece i dodao je da je dobro lice Srbije kad pokažete da se ozbiljno i odgovorno ponašate i imate empatiju prema onima koji su nesrećni i moraju da pređu hiljade kilometara od kuće da bi preživeli.

Neko namerno destabiliše Balkan

Očigledno je da na Balkanu postoji sve veća tenzija i pokušaji sveukupne destabilizacije odnosa — i u Podgorici, i u Skoplju i u Prištini, rekao je novinarima u Moskvi premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Vidim da to pokušavaju da prošire na Banjaluku, Sarajevo i Beograd“, dodao je on, i istovremeno istakao  da „vlada Srbije u potpunosti uspeva da očuva mir i stabilnost u zemlji“.

Vučić je, na marginama zajedničkog zasedanja Poslovnog saveta Srbije i Rusije, rekao da „neko ulaže mnogo napora“ u destabilizaciju odnosa na Zapadnom Balkanu, ali nije želeo da kaže koje su to snage.

Premijeri Rusije i Srbije Dmitrij Medvedev i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Medvedev: Razmatramo alternativne puteve za isporuku gasa Srbiji

Na insistiranje novinara, on je odgovorio da „misli da je to dovoljno očigledno“ i da je „dovoljno pogledati situaciju u našem okruženju da bi to bilo potpuno jasno“.

„Što bih ja o tome govorio javno, ne pada mi na pamet, dovoljno je da ja znam i da Vlada zna i da preduzima korake“, dodao je Vučić.

„Ako je nekom potreban mir i stabilnost, onda je to Srbija. A Srbija će to umeti da očuva i obezbedi“, dodao je srpski premijer.

Vučić se nalazi u trodnevnoj poseti Moskvi, gde se danas sastao sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim i gde je otvorio zajedničko zasedanje Poslovnog saveta Srbije i Rusije.

Srpsku delegaciju čini još osam srpskih ministara i više od 120 privrednika.

Medvedev i Vučić sutra će posetiti forum „Otvorene inovacije“, a u četvrtak bi trebalo da se Vučić sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala