Rahoj će blokirati otcepljenje Katalonije

© AP Photo / Francisco SecoMarijano Rahoj, premijer Španije
Marijano Rahoj, premijer Španije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Španski premijer Marijano Rahoj najavio je danas da će iskoristiti „sva politička i pravna sredstva“ kako bi blokirao pokušaj otcepljenja Katalonije, pošto su dve katalonske stranke podnele regionalnom parlamentu predlog o secesiji.

U televizijskom obraćanju naciji, Rahoj je kritikovao predlog kao „čin provokacije“, koji, kako je rekao, „neće imati nikakav efekat“.

Artur Mas, premijer Katalonije - Sputnik Srbija
Artur Mas — političar koga Madrid mrzi

„Država neće oklevati da iskoristi sva politička i pravna sredstva koja joj omogućavaju zakon i ustav u odbrani suvereniteta Španije“, istakao je Rahoj.

Dve stranke koje imaju najviše mesta u novom regionalnom parlamentu Katalonije podnele su danas predlog za objavu formalnog početka secesije od Španije i formiranje nove države Katalonije.

Predlog parlamentu podneli su koalicija Zajedno za DA (Hunts pel si), koja je osvojila 62 i radikalna levičarska stranka Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) koja je osvojila 10, od ukupno 135 mesta u parlamentu, na izborima prošlog meseca.

Parlament se u predlogu poziva da usvoji zakone u roku od 30 dana koji će omogućiti regionu da krene sa donošenjem svog ustava, sistema socijalne zaštite i budžeta.

Katalonske partije su pozvale parlament u Barseloni da se hitno izjasni o predlogu, ali malo je verovatno da će ovaj potez imati nešto više od simboličkog značaja, pošto još nije obrazovana regionalna vlada, naveo je AP.

Datum za glasanje o predlogu još nije određen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala