Rašković Ivić: Na Krim po podršku za KiM

© Sputnik / Maks Vetrov / Uđi u bazu fotografijaSrpska delegacija na Krimu
Srpska delegacija na Krimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Delegacija srpskog Patriotskog bloka na čelu sa Sandom Rašković Ivić od juče se nalazi u poseti Krimu. Tokom prvog dana boravka na Krimu, delegacija je posetila Jaltu, gde se sastala sa rukovodstvom grada, a danas su goste iz Srbije primili krimski čelnici.

„Ovo je bila vrlo uspešna poseta Demokratske stranke Srbije i Dveri kao jezgra Patriotskog bloka Krimu. Razmenili smo iskustva i dobili podršku od čelnika Krima za održavanje referenduma u Srbiji, gde bi se narod odlučio u kom bi pravcu država Srbija trebalo da ide“, izjavila je Rašković Ivićeva za radio Sputnjik.

Istanbul - Sputnik Srbija
Turska probila ukrajinsku blokadu Krima

„Narod bi trebalo pitati da li želi dalje pregovore sa EU, po cenu gubitka Kosova. Podvukli smo da nije samo u pitanju Poglavlje 35, već i Poglavlje 31, gde se definiše zajednička bezbednosna i spoljnopolitička saradnja, odnosno nametanje sankcija Ruskoj Federaciji“, naglasila je predsednica DSS-a.

Na pitanje da li bi Srbija izgubila snažan argument protiv kosovske nezavisnosti ukoliko bi priznala da je Krim deo Rusije, sagovornica Sputnjika je odgovorila da je „Krim mesto gde se Rusija krstila, a to što je jednim administrativnim aktom Nikite Hruščova bio predat Ukrajini čini situaciju potpuno drugačijom u odnosu na ono što su za Srbiju Kosovo i Metohija“.

Mislim da odbrana KiM time što ćemo govoriti da je Krim deo Ukrajine neće biti uspešna, kaže Sanda Rašković Ivić.

„Upravo oni koji se tobože zalažu za poštovanje međunarodnog prava su oni koji su to međunarodno pravo pogazili i izvrgli ga ruglu. To je svakodnevno vidljivo, posebno pre neki dan kada se glasalo o prijemu u Unesko. Videćemo to i ovih dana kada će se potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Kosovom“, kaže predsednica Demokratske stranke Srbije.

Dragan Petrović - Sputnik Srbija
Srpska desnica mora biti jedinstvena

Svedoci smo da je na primer Turska „zažmurila na jedno oko“ i počela privredno da sarađuje sa Krimom, od čega ima konkretne koristi. U tom kontekstu Ivićeva navodi da će Krim uskoro biti jedno veliko gradilište, jer se Ruska Federacija sprema da ovde mnogo investira u infrastrukturu, poljoprivredu, energetiku, vodosnabdevanje, turizam…

„To bi svakako bila šansa i za naše građevinske firme, trgovinu, uopšte za mnoga srpska preduzeća. Uopšte, Srbija bi trebalo konačno da prestane da se plaši da ne povredi Vašington ili Brisel i da radi u korist svoje štete, već da gleda svoju dobrobit“, rekla je predsednica DSS-a.

„Protestna nota Ukrajine zbog našeg boravka na Krimu je, moram reći, očekivana. Ambasadoru je posao da sledi politiku svoje zemlje. Politika Ukrajine jeste da je Krim i dalje deo njene teritorije. Ukrajinci treba da shvate da treba da rade u svoju korist, a ne u korist NATO, SAD i nekih država EU koje bukvalno huškaju ukrajinski narod protiv bratskog ruskog naroda“, zaključila je Sanda Rašković Ivić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala