Gardijan: Tradicionalne neregularnosti na izborima u Ukrajini

© Sputnik / Denis Petrov / Uđi u bazu fotografijaLider "Internet partije Ukrajine" Dart Vejder (drugi s desna) tokom izbora za lokalne vlasti u Odesi.
Lider Internet partije Ukrajine Dart Vejder (drugi s desna) tokom izbora za lokalne vlasti u Odesi. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izbori u Ukrajini protekli su u znaku „tradicionalnih neregularnosti“, što govori da ukrajinske vlasti nisu uspeli da uspostave „novi tip politike“, koji su obećali posle prošlogodišnjih protesta, piše britanski list Gardijan komentarišući upravo završeno glasanje.
Lord Dart Vejder - Sputnik Srbija
Porošenko razmatra imenovanje Darta Vejdera za premijera Ukrajine

Lokalni izbori u Ukrajini održani su u nedelju po novom izbornom zakonu. U malim gradovima, s manje od 90.000 stanovnika, gradonačelnici su birani prostom većinom glasova, dok se u velikim gradovima zakazuje drugi izborni krug u slučajevima kada nijedan od kandidata nije uspeo da skupi više od 50 odsto glasova. 

Spominjući incident s kandidatom za gradonačelnika Odese Dartom Vejderom i njegovim saborcem Čubakom koji su uhapšeni, Gardijan navodi da ovaj slučaj nije jedini primer narušavanja mira u izbornom danu.

„Mnogo je značajnije to što je glasanje odloženo u Marijupolju“, navodi list. „Zvanični razlog je bio to što su oštećeni glasački listići“, dodaje Gardijan.

Mariupolj - Sputnik Srbija
Marijupolj — sporna tačka ukrajinskih izbora

U drugim velikim gradovima, uključujući Kijev, biće održan drugi krug glasanja, pošto nijedan od kandidata nije prikupio više od 50 odsto glasova, navodi list. 

„Izbori su bili obeleženi tradicionalnim prljavim potezima, kao što su potkupljivanje birača, podmetnuti kandidati koji odvlače glasove najverovatnijih pobednika, zakulisne radnje, što je mnoge koji prate izbore podstaklo da izjave da nova ukrajinska vlada za sada nije uspela da uspostavi ’politiku novog tipa‘, koju je obećala posle revolucije na Majdanu prošle godine“, naglašava Gardijan.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala