Srbija spremna da primi 3.000 izbeglica

© AP Photo / Darko BandicPolicajci voze na konjima idu ispred migranata nakon što su prešli iz Hrvatske, u Dobova, u blizini graničnog prelaza između Hrvatske i Slovenije u utorak, 20. oktobra, 2015. godine.
Policajci voze na konjima idu ispred migranata nakon što su prešli iz Hrvatske, u Dobova, u blizini graničnog prelaza između Hrvatske i Slovenije u utorak, 20. oktobra, 2015. godine. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras, u pauzi mini samita o migrantima u Briselu, da će Srbija učiniti sve da sa migrantima postupa humano, ali da neće pristati da bude tampon-zona.

Vučić je na pitanje novinara šta će Srbija učiniti ukoliko Nemačka i Austrija zatvore granice za migrante, a Hrvatska postavi ogradu, rekao:

„A šta očekujete da uradimo? Srbija ne može da bude tampon-zona“.

On je rekao da ne očekuje nikakve spektakularne odluke današnjeg samita i da je glavno bilo to što su se lideri 13 država duž zapadnobalkanske rute sastali i razmenili mišljenja.

„Zasad se radi o politici malih koraka“, rekao je srpski premijer, ističući da je kriza suviše složena da bi se mogla brzo rešiti.

Upitan na šta je konkretno mislio kad je rekao da će Srbija podneti deo tereta prijema migranata i da li je u tom smislu na večerašnjem skupu bilo nekih zahteva, Vučić je rekao da ništa konkretno od Srbije nije traženo.

Izbeglice na granici - Sputnik Srbija
Srbija spremna da podnese svoj deo tereta

On je naveo da je Srbija spremna da primi određenu kvotu migranata, ali i upitao šta uraditi sa onim ljudima koji ne žele da ostanu u našoj zemlji.

„Ako je Hrvatska spremna da primi 2.000 ljudi, mi smo spremni da primimo 3.000, ali je ključno pitanje šta uraditi sa onim ljudima koji ne žele da ostanu u našim zemljama, da ih stavimo u zatvore? Pretpostavljam da ne. I to je ključno pitanje za sve naše zemlje“, upitao je Vučić.

Vučić je, navodeći da je kroz Srbiju do sad prošao najveći broj izbeglica, rekao da je na sastanku zahtevao da čuje sveobuhvatno rešenje EU koje će Srbija u skladu sa evropskim vrednostima poštovati, ali da nije čuo konkretan zadatak.

„Mislim da sam razumeo kakva je ideja, ali taj konkretan zadatak nismo čuli“, rekao je Vučić.

On je naveo da ni Srbija, sa svoje strane, nije tražila od Evropske unije neku pomoć.

„Ja neću da plačem i neću da cvilim“, kazao je Vučić, napominjući da suma koja je do sad primljena iz EU „nije naročito velika“ i da Srbija još ima sredstava da se sama brine o migrantima.

On je istakao da najveći teret krize snose Nemačka i Austrija, koje treba da prime te ljude, a da je Srbija tranzitna zemlja.

Vučić je ponovio da Srbija zasad nema nameru da podiže ogradu prema Makedoniji ili bilo kojoj drugoj susednoj zemlji i dodao da su odnosi Beograda i Skoplja odlični.

„Podizanje ograda bi moglo da bude delotvorno za jednu, dve ili tri zemlje, ali to nije sveobuhvatno rešenje“, rekao je Vučić.

Upitan da li je tražio od Nemačke i Austrije da ne zatvaraju svoje granice za migrante, Vučić je odgovorio odrično.

Izbeglice snimljene u blizini hrvatskog sela Babska, posle izlaska iz Srbije - Sputnik Srbija
Izbeglice će ići kuda Merkelova kaže

„Na šta bi ličilo da ja tražim (od nemačke kancelarke Angele Merkel) da primi još milion ili dva miliona migranta kad su Nemačka i Austrija već podnele toliki teret“, upitao je premijer Srbije.

„To bi bilo nepristojno i uvredljivo, a ja sebe smatram pristojnim čovekom“, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da Srbija dosad nije koristila suzavac i silu prema migrantima, da ima dobar odnos prema njima, kojim su i sami migranti zadovoljni.

Samit, koji je počeo danas posle podne, nastavlja se radnom večerom, na kojoj treba da budu usvojeni zajednički zaključci, a premijer Srbije će posle toga otputovati u službenu posetu Moskvi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala