Belorusija traži vojnu pomoć radi odbrane od NATO-a

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaMeđunarodni vojno-tehnički forum Armija 2015. (treći dan)
Međunarodni vojno-tehnički forum Armija 2015. (treći dan) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruski ministar odbrane Andrej Ravkov izjavio je da su ovoj zemlji potrebni sistemi naoružanja radi odbrane od NATO zemalja, i to više od vazduhoplovne vojne baze što je ranije bilo predmet spekulacija.

Belorusiji su potrebni sistemi naoružanja kako bi se zaštitila zbog militarizacije Poljske, rekao je Ravkov, tvrdeći da njegovoj zemlji nisu potrebne ruske vojne baze.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je rekao da pregovara sa Rusijom u vezi sa vazduhoplovnim bazama, ali je to kasnije demantovao, rekavši da su Belorusiji potrebnije rakete od baza.

Vojska Rusije - Sputnik Srbija
Rusija otvara avio-bazu na teritoriji Belorusije

Lukašenko je pobedio na predsedničkim izborima 12. oktobra sa više od 84 odsto glasova posle čega je Evropska unija ukinula sankcije protiv Belorusije.

„U čemu je smisao postavljanja vazduhoplovne baze na beloruskoj teritoriji? Za sada ga nema. Mi mislimo sledeće: naši susedi, a posebno novoizabrani predsednik Poljske, pitao je NATO i oni su se složili da postave četiri baze raznih namena, uključujući i avijaciju, u neposrednoj blizini beloruske granice. Odgovor je jednostavan: možda ćemo uzeti neku vrstu sredstava za uništavanje koja mogu na vreme i na pravom mestu da gađaju mete. To bi bilo mnogo efektivnije od vazduhoplovne baze“, rekao je Ravkov.

Lukašenko je ranije izrazio zabrinutost zbog aktivnosti NATO-a oko Belorusije i kritikovao Rusiju zbog nedostatka podrške. Kasnije je govorio protiv postavljanja ruske vazduhoplovne baze u zemlji, napomenuvši da ruski avioni mogu da polete iz ruskog Smolenska i da prelete preko granice Belorusije, sa istim uspehom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala