Britanci pre 60 godina predvideli rusku intervenciju u Siriji

© Flickr / Berit WatkinVestminsterska palata u Londonu, pored Temze, sedište je Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije
Vestminsterska palata u Londonu, pored Temze, sedište je Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska obaveštajna služba je još pre 60 godina predvidela vojno mešanje SSSR-a u Siriji kao odgovor na pokušaje Zapada da smeni vlast u Damasku, piše list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na dokumenta specijalnih službi sa kojih je 23. oktobra skinut veo tajne.
Bilbord Bašara Asada u Damasku - Sputnik Srbija
Velika Britanija: Asad izgubio kontrolu nad svojim narodom

Izveštaj specijalnih službi Velike Britanije objavljen je na sajtu nacionalnog arhiva. On predstavlja izveštaj koji je sastavljen u septembru 1957. godine i namenjen je bio premijeru Ujedinjenog Kraljevstva Heroldu Makmilanu.

„(Moskva) će biti u obavezi da razmotri svrgavanje sirijskog režima kao svoj ozbiljan neuspeh na Bliskom istoku… Očekuje se tvrda i odlučna reakcija (Sovjeta)“, citira list zapis specijalne službe. U izveštaju se kaže da će SSSR pokušati da spasi sirijski režim upotrebom avijacije. Navodi se da, upoznavši se sa izveštajem, Makmilan je sankcionisao njegovo razmatranje samo u najužem vladinom krugu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala