Zaharova: Teroristi i dalje dobijaju pomoć iz inostranstva

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaZvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova
Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Terorističke organizacije u Siriji nastavljaju da dobijaju vojnu tehniku i pomoć iz inostranstva, izjavila je danas portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Takve činjenice nas teraju da se zapitamo koliko su sve strane zapravo zainteresovane za mirno rešavanje sirijskog konflikta i kako se taj cilj opravdava finansijskom i tehničkom podrškom antivladinih oružanih grupacija“, ocenila je Zaharova.

Ona je takođe navela da je Islamska država počela nasilnu mobilizaciju civila, kao rezultat masovnog dezertiranja terorista, kao i da te civile koriste kao živi štit.

Zaharova je demantovala navode pojedinih medija da je ruska avijacija bombardovala bolnicu u sirijskoj provinciji Idlib. Ona je upozorila da se takve lažne informacije plasiraju iz Sirijske opservatorije za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, te da ih treba uzimati sa rezervom.

Trgovina naftom sa teroristima

Zaharova je istakla da sve zemlje UN moraju da predoče podatke o nezakonitoj trgovini nafte sa teroristima i da predstave sve mere koje su u toj sferi preduzete.

„Rusija insistira da sve članice UN dostave izveštaje u Savet bezbednosti o potencijalnoj trgovini naftom sa teroristima, kao i da navedu mere koje su uvele kako bi se tako nešto sprečilo“, rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare.

Porast uticaja ID u Avganistanu

Rusija je zabrinuta porastom uticaja ID u Avganistanu, s obzirom na to da je dosad već formirano 25 baza, upozorila je Zaharova. Takođe, dodala je, primetan je porast terorista i u Pakistanu.

„Zabrinuti smo porastom jedinica militanata na severu regiona u blizini granica sa Tadžikistanom i Turkmenistanom“, rekla je ona.

Karter — primer uspešne saradnje sa SAD

Džimi Karter - Sputnik Srbija
Džimi Karter otkrio Rusiji pozicije militanata ID u Siriji

Zaharova je potvrdila da je Rusija od bivšeg predsednika SAD Džimija Kartera dobila mape pozicije Islamske države u Siriji koju je napravila njegova organizacija „Karter centar“.

„Mogu da potvrdim da informacije koje je poslao Karter odgovaraju realnoj slici“, ocenila je Zaharova.

Ona je izrazila nadu da će SAD zauzeti sličan konstruktivan stav po pitanju saradnje u borbi protiv terorizma, kao što je to učinio bivši američki predsednik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala