Izvršni savet Uneska odlučuje o zahtevu za prijem Kosova

© AP Photo / Jacques BrinonUnesko, logo
Unesko, logo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na plenarnoj sednici Izvršnog saveta Uneska trebalo bi danas da se glasa o predlogu Albanije i grupe država za prijem Kosova u tu organizaciju, a Srbija je pozvala članice Uneska da taj zahtev odbiju i odbace.

Sednica je u toku, a prisustvuje joj i delegacija Kosova u svojstvu posmatrača.

Rasprava je zatvorena za javnost, ali će nakon odluke biti objavljeni i saopštenje i najverovatnije tonski snimak tog dela sednice. Predlog prijema Kosova je 43. tačka dnevnog reda 197. zasedanja Izvršnog saveta.

Sastanak državnog i crkvenog vrha i predstavnika SANU, na kome treba da bude razmotrena aktuelna politicka situacija - Sputnik Srbija
„Ne“ Kosovu u Unesku i nezavisnosti

Ukoliko predlog bude usvojen, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija Uneska, od 3. do 18. novembra, gde se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Rusija, Kuba, Kina, Argentina, Španija i Brazil usprotivili su se ideji da tvorevina poput Kosova može da bude član Uneska i najavili da će obrazložiti svoje stavove na plenarnoj sednici.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da ne očekuje povoljnu odluku sa zasedanja Uneska u Parizu, ali da će Srbija nastaviti da se bori da Kosovo i Metohija ne postanu član te organizacije, jer predstoji Generalna Skupština Uneska.

Bogorodica Ljeviška je crkva u Prizrenu, zadužbina kralja Milutina. Crkva je podignuta u periodu 1306—1307. na ostacima katedrale iz 13. veka, - Sputnik Srbija
Albanska brutalna krađa srpske istorije

„Danas sigurno neće biti dobro“, rekao je Nikolić u Kragujevcu gde je prisustvovao „Velikom školskom času“ u Šumaricama.

Predsednik Srbije je rekao da našu zemlju čeka Generalna skupština Uneska i da će pokušati, kako je naveo, da ubedi ceo svet da odluku o članstvu Kosova odloži makar za još dve godine, odnosno do 2017.

„Pokušaćemo da ubedimo ceo svet da to pitanje prebacimo na razgovore u Briselu, da nas Albanci dalje više ne varaju tako što će ići u svaku organizaciju u kojoj mogu  preglasavanjem da postanu njen član, a izbegavaju da se o tome dogovorimo i možda i nešto i promenimo“, rekao je Nikolić.

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić rekao je da će bez obzira na odluku Izvršnog saveta Unesko o prijemu Kosova u tu organizaciju, Srbija nastaviti borbu.

Bogorodica Ljeviška je crkva u Prizrenu, zadužbina kralja Milutina. Crkva je podignuta u periodu 1306—1307. na ostacima katedrale iz 13. veka, - Sputnik Srbija
Albanska brutalna krađa srpske istorije

„Bez obzira na današnje glasanje, mi moramo da nastavimo sa našim zalaganjem za očuvanje i zaštitu kulturnog nasleđa SPC, srpskog naroda i Srbije na KIM i to ćemo raditi i na Generalnoj konferenciji Uneska, koja će biti u novembru, i u svim drugim političkim i diplomatskim aktivnostima u narednom periodu“, rekao je Dačić.

On je istakao da smo učinili sve što je bilo do nas i da su sve države u svetu upoznate sa našim stavovima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala