Zašto Njujork? Rusi predlažu da se sedište UN preseli

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaDržavna duma Ruske Federacije
Državna duma Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Član frakcije „Jedinstvena Rusija“ Vjačeslav Nikonov smatra da je potrebno da se prenese sedište UN iz SAD u drugu zemlju.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Amerika „prešla“ Ban Ki Muna pozivanjem Kosova na forum u UN

„Svet se menja i sa njim treba da se menjaju i Ujedinjene nacije. Potrebne su reforme! One su potrebne kako bi se predstavio rast uloge novih centara — naših partnera iz BRIKS-a. Pre svega, Indija je treća ekonomija u svetu koja će kroz 7-8 godina postati i prva zemlja po broju stanovnika; Brazil — zemlja sa više od 200 miliona stanovnika koja je šesta zemlja sveta i koja daje ton čitavoj Latinskoj Americi; Južnoafrička Republika — naš partner i najveća afrička država“, rekao je poslanik, govoreći na planernoj sednici Državne dume.

Vitalij Čurkin - Sputnik Srbija
Čurkin kritikuje samovolju SAD kad je reč o Kosovu

Prema njegovim rečima, reforma bi predviđala i novo mesto za sedište UN. To ne bi trebalo da bude „zemlja koja je više od polovini čovečanstva uvela nezakonite sankcije tokom 20 godina i ta zemlja koja ne dozvoljava putovanje na svojoj teritoriji predsednicima Gornjih domova ruskog parlamenta za učešće u međuparlamentarnim događajima“.

„Zašto Njujork? Daleko je i skupo. Zašto se, na primer, ne predloži ovakav kriterijum: izračunati tačku na planeti Zemlji koja se nalazi na najkraćem rastojanju od prestonica svih država-učesnica“, izjavio je poslanik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala