Novinari u sirijskom gradu okruženom teroristima

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaGrad El Bahsa - oslobođen sirijskom vojskom
Grad El Bahsa - oslobođen sirijskom vojskom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Reporteri ruske televizije „Lajf njuz“ stigli su u sirijski grad Dejr el Zor koji se već 3 godine nalazi u okruženju terorista. On se nalazi na istočnoj obali reke Eufrat.

Kako bi se došlo do Dejr el Zora u centralnim rejonima Sirije, novinari „Lajf njuza“ su prvo morali da idu putničkim avionom u Kamišli — grad koji se nalazi u blizini granice sa Irakom. Posada je odmah podigla avion na veliku visinu kako teroristi ne bi mogli da ga obore.

Tokom leta, na ekranima radara periodično se pojavljuju avioni koalicije, na čelu sa SAD. Nakon sletanja radnici na aerodromu u Kamišli su dočekali pilote, kao da se ovi vraćaju iz bitke. To se objašnjava time da je sada svaki let neka vrsta podviga. 

Novinari su nastavili put kroz nekoliko sati u helikopteru Mi-8. Zajedno sa njima krenuli su i vojnici koje se vraćaju na front nakon lečenja ili odmora.

Zastave Rusije i SAD - Sputnik Srbija
Dogovor SAD i Rusije o bezbednosti letova nad Sirijom možda sutra

Prilikom poletanja može se videti Turska sa kojom Sirija ima napete odnose, bliske ratu. Međutim, Sirijci se nisu plašili turske PVO. Do Dejr el Zora helikopter je leteo iznad pustinje u kojoj se skriva na desetine hiljada naoružanih ekstremista.

U sastav male eskadrile nalazila su se tri helikoptera. Rastojanje između Kamišlija i Dejr el Zora iznosi 248 kilometara. Od njih se skoro 150 nalazi pod kontrolom ID. Tokom puta, Mi-8 preleće i vojnu prestonicu Islamske države Aš Šadadi. Upravo tamo su militanti skoncentrisali oklopnu tehniku, skladišta oružja i živu silu.

Helikopteri  se tokom ovakvog leta kreću na visini od 3.000 metara. Ne mogu ih pogoditi iz automatskog oružja, ali ostaje opasnost od protivvazdušnih raketnih kompleksa. To treba imati u vidu prilikom sletanja.

Teroristi redovno napadaju lokalni aerodrom kako bi konačno odsekli garnizon sirijske vojske od glavne teritorije vladinih snaga. Napadi se odbijaju, ali ipak letovi nisu bezbedni.

Ovaj region sa velikom nadom prati vazdušne napade ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Tim pre što oni imaju rezultate — militanti ID su se povukli iz nekoliko kvartova na istočnoj obali Eufarta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala