Prvi demokratski parlamentarni izbori u Egiptu

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaPredizborna kampanja u Egiptu
Predizborna kampanja u Egiptu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Građani Egipta biraju nove članove Parlamenta, prvog nakon svrgavanja islamističkog predsednika Muhameda Mursija, što je ujedno i završna faza prelaznog perioda koji traje od 2013. godine.

Nakon svrgavanja Mursija, sprovedeno je nekoliko bitnih promena — demokratski je izabran predsednik Abdel Fatah el Sisi, ali je usvojen i novi Ustav, kojim je ukinut Gornji dom Parlamenta.

Mohamed Morsi, bivši predsednik Egipta osuđen na smrt, Egipat - Sputnik Srbija
Bivši egipatski predsednik Morsi osuđen na smrt

Palata predstavnika, kako se sada zove Donji dom Parlamenta, sastoji se od najmanje 450 članova, koji se biraju sveopštim glasanjem. Izbori se sprovode u dve faze. Prva podrazumeva izbore u 14 egipatskih provincija, a druga faza, koja se održava nedelju dana kasnije, podrazumeva izbore u preostalih 13 regiona zemlje.

U glasanju učestvuje nešto više od 27 miliona građana Egipta, a favorit je politički blok „Sa ljubavlju prema Egiptu“, koji podržava aktuelnog egipatskog predsednika.

Na izborima takođe učestvuje i jedinstvena islamska partija „An Nur“.

Pokret „Muslimanska braća“ i njihova partija „Sloboda i poštenje“, sa druge strane, nakon svrgavanja Mursija su zabranjeni i smatraju se terorističkim organizacijama.

Predsednik Abdel Fatah el Sisi pozvao je građane da učestvuje u izborima.

„Pozivam sve Egipćane da odu do birališta i daju svoj glas kako bi stavili tačku na prelazni period koji traje već dve godine“, rekao je egipatski predsednik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala