OEBS poziva na hitnu istragu hapšenja novinara u Crnoj Gori

© REUTERS / STEVO VASILJEVICPodgorica, protesti 17.10.2015
Podgorica, protesti 17.10.2015 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnica OEBS—a za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je danas zabrinutost zbog hapšenja dvojice novinara koji su izveštavali sa protesta u Podgorici i pozvala na hitnu i transparentnu istragu povodom tog slučaja, saopštio je OEBS.

„Pripadnici medija moraju da budu u mogućnosti da izveštavaju o stvarima od javnog interesa na slobodan i bezbedan način“, rekla je Mijatovićeva.

„Agencije za sprovođenje reda su odgovorne za zaštitu novinara i ja verujem da će ova hapšenja biti detaljno i brzo istražena“, dodala je ona. 

Hapšenje Marka Milačića, lidera Pokreta za neutralnost - Sputnik Srbija
Brutalni obračun policije sa demonstrantima u Podgorici (video)

Novinar podgoričkog lista „Dan“ Dražen Živković i urednik portala IN4S Gojko Raičević privedeni su na skupu opozicije u Podgorici zbog nepostupanja po naređenju policijskih službenika, saopštila je u petak Uprava policije Crne Gore.

„Novinarska profesija ovih lica nije povezana sa njihovim privođenjem. Oni su privedeni kao građani okupljeni na mestu održavanja javnog skupa, zbog nepoštovanja zakona, odnosno nepostupanja po naređenju ovlašćenih policijskih službenika“, piše u saopštenju.

Policija je navela i da su netačni navodi pojedinih medija da je Raičević „brutalno pretučen“ u policijskom vozilu.

Podgorica, protesti 17.10.2015 - Sputnik Srbija
Podgorica: Opozicija nastavlja protest, vlast zove na razgovor

U saopštenju se, međutim, dodaje da je Raičeviću pre privođenja Sudu za prekršaje, pružena medicinska pomoć u medicinskoj ustanovi, gde su mu konstatovane lakše telesne povrede.

Posle saslušanja u Sudu, Raičević je pušten da se brani sa slobode, precizira se u saopštenju.

Živković je priveden Sudu za prekršaje zbog prekršaja iz Člana 12 Zakona o javnom redu i miru. Nakon saslušanja pušten je da se brani sa slobode.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala