Za sada bez izbora u Srbiji

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVIC Glasačka kutija
Glasačka kutija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije izjavio je večeras da je odlučio da u Srbiji neće biti održani vanredni parlamentarni izbori.
Zastave Srbije i EU - Sputnik Srbija
Srbija na poligrafu: Kuda dalje

„Moja odluka je da ne idemo na izbore“, izjavio je Vučić.

On je gostujući na TV Pink rekao da je dobro da nemamo izbore još najmanje šest meseci jer bi to bilo neodgovorno.

„Da li će ih biti za šest, osam, ili deset meseci, ne znam, ali u narednih tri, četiri, pet, neće ih biti“, rekao je Vučić.

„Moj posao je da donosim odluke u interesu građana“, rekao je premijer.

Platforma za poglavlje 35 će biti povoljnija

Vučić je rekao da veruje da će platforma za pregovaračko poglavlje 35, koje se bavi pitanjem Kosova i Metohije, biti povoljnija za Srbiju i drugačija nego što je nacrt koji se pojavio u javnosti, kao i da amandmana koji su predložile Nemačka, Velika Britanija i Hrvatska — neće ni biti.

„Moje pitanje je šta je što možemo da promenimo. Verujem da amandmana neće ni biti i da će nešto drugačiji i povoljniji biti predlozi iz platforme za pregovaračko poglavlje 35“, rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija treba da ostane na evropskom putu, jer tako postaje jača.

„Moj posao je da isplatim svakog meseca plate i penzije za 2,5 miliona ljudi, koje nijednog meseca ne smeju da kasne, a mora da ih bude za sledeći mesec. Čak 60 odsto robe mi izvozimo u EU, šta ako se odreknemo onih kojima izvozimo toliki procenat naših roba, uključujući i region u koji izvozimo još 13 odsto“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li posle svih dešavanja politika i EU i Kosovo može da opstane.

Isa Mustafa, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Šta stvarno piše u Poglavlju 35?

Ne mogu da se saglasim sa Kostićem

Vučić je, komentarišući izjavu predsednika SANU Vladimira Kostića o Kosovu, da je naše da se borimo za svoju zemlju, državu i narod.

„Pitanje je da li ćemo imati rasplet kakav mi želimo, ali ne želimo da unapred prihvatimo ono što je najlošija varijanta za nas… Borićemo se mirnim demokratskim sredstvima, pameću i političkom i diplomatskom snagom“, rekao je Vučić.

Kaže i da poznaje Kostića, te da su razgovarali, ali da ništa ne može loše da mu odgovori.

„Ne mogu da se saglasim sa njegovom izjavom i on ima pravo na stav i mišljenje. Ali video sam i šta kaže Kostreš i ovaj član Pajtićeve vlade i Mićunović o neuspešnom projektu Republike Srpske, potpredsednik SPS da ćemo da kupujemo Kosovo… Loše je vreme za takve izjave, pogotovo u trenucima kada pokušavamo da odgovorimo države da ne glasaju za ulazak Kosova u Unesko“, poručio je on.

On je podsetio i da su od kada je predsednik vlade samo dve države priznale Kosovo kao državu.

Na pitanje koliko se konsultuje sa pripadnicima elite o tako važnim pitanjima kakvo je Kosovo, premijer je zapitao ko je to elita.

Kako je rekao Emir Kusturica je elita, i predsednik SANU je elita, ali to svakako nije Borislav Stefanović, a u svim pitanjima u vezi s Kosovom, dodao je, ponašali smo se odgovorno i altruistički i „borimo se za svoju zemlju na svakome mestu, nekada i lično rizikujući“.

To je objasnio činjenicom da je više puta čuo od raznih diplomatskih predstavnika da ako nešto ne prihvati da mu je gotova karijera ali da ga to ne zanima.

Zgrada SANU u Knez Mihajlovoj ulici - Sputnik Srbija
Neko mora da kaže da Kosovo više nije u rukama Srbije

„Donosim odluke u skladu sa našim interesima i mogućnostima“, dodao je i naveo da se mora voditi računa da se treba isplatiti plate i penzije za dva i po miliona građana i stvore uslovi za sve druge koji razvijaju i rade svoj posao.

Na pitanje da li mu je neko rekao da moramo da priznamo nezavisno Kosovo, premijer je odrečno odgovorio i podvukao da se sa njim na taj način ne razgovara.

Da se desilo da nam je neko to predložio, primetio je, mi bismo mu se zahvalili i rekli da se sa tim ne slažemo.

Povećanja plata prvo prosveti i zdravstvu

Plate će prvo biti povećane prosveti i zdravstvu, poručio je večeras srpski premijer i dodao da će se boriti i za plate za vojsku i policiju, ali i za penzije.

„Hoću da penzioneri osete povećanje. Ako nekome povećate penziju za 300, 400, 500, 700 dinara ili 1.000, to jeste malo ali će videti, cene ne rastu, da je inflacija na najnižem nivou… To znači da troškovi života stoje na istom“, rekao je Vučić.

Kaže da će o povećanju plata i penzija biti reči sa MMF-om tokom ovog meseca, a da bi povećanja mogla da počnu od januara naredne godine.

„Moja namera je da vojne penzionere obeštećujemo za ono što se (Dragan) Šutanovac pravio pametan, pa im oduzeo“, kazao je Vučić.

Govoreći o javnom dugu Srbije, Vučić je rekao da će ići najviše do 78 odsto BDP, ali je i poručio da će 2017. početi da se smanjuje, da će fiskalni deficit biti u ovoj godini tri odsto na nivou države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala