Podrška Srbiji koštala Ruse

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaNavijači Lokomotive
Navijači Lokomotive - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je Lokomotivu iz Moskve sa 20.000 evra i zatvaranjem jedne tribine na stadionu, zbog toga što su njeni navijači za vreme utakmice Lige Evrope protiv albanskog Skenderbega skandirali „Kosovo je Srbija“.

Kako se navodi, ruski navijači su na srpskom uzvikivali „uvredljive slogane protiv Albanaca“, a takođe i „fraze o nepriznavanju suvereniteta Kosova“.

Proslava gola srpskih reprezentativaca u meču protiv Albanije - Sputnik Srbija
Ruski komentator oduševljen pobedom Srbije (video)

Disciplinska komisija UEFA je to okarakterisala kao „rasističko ponašanje“ i izrekla kaznu po kojoj će Moskovljani na sledećoj utakmici Lige Evrope morati da rašire baner sa natpisom „Ne rasizmu“.

Na utakmici protiv Bešiktaša, koja će biti odigrana naredne sedmice, tačnije 22.oktobra, najvatreniji navijači Lokomotive neće moći da uđu na južnu tribinu, odakle tradicionalno bodre svoje fudbalere.

Uprava ruskog kluba je saopštila da u potpunosti deli poziciju UEFA o nedopustivosti negativnih pojava na tribinama i izrazila je nadu da će policija pronaći podstrekače.

„Stadion nije politička arena, već mesto fudbalskog praznika“, dodala je Uprava, ističući da su se utakmice na stadionu Lokomotiva uvek održavale u prijateljskoj atmosferi.

„Za Lokomotivu ovo je najbolja moguća kazna, a teško da može biti blaža, pošto se UEFA sada ozbiljno bori protiv takvih pojava i dešavanja na stadionima. U principu, mislim da su dobro prošli. Što se tiče žalbe, o tome će odlučivati rukovodstvo kluba, ali po mom mišljenju sa ovom kaznom se treba pomiriti i prihvatiti je. A dalje preuzimati mere“, izjavio je počasni predsednik RFS i bivši vice-predsednik FIFA Vjačeslav Koloskov.

Utakmica 2. kola Lige Evrope između Lokomotive i Skenderbega odigrana je početkom ovog meseca, a Rusi su trijumfovali rezultatom 2:0.

Utakmica je bila na kratko prekinuta, jer su igrači Skenderbega Hrvat Marko Radaš i Albanac Bernard Beriša tražili to od izraelskog sudije Orela Grinfilda.

Posle upozorenja delegata navijači Lokomotive su prestali sa skandiranjem i meč je nastavljen.

„Bilo je neprijatno zbog incidenta. Ja sam iz Hrvatske, ali sam u Skenderbegu već pet godina. Bio sam iznenađen kada sam čuo povike. Mi imamo mnogo igrača sa teritorije Kosova u našem timu kojima sigurno nije prijalo što su čuli rasističke povike. Ja sam prišao sudiji i rekao mu da je to čist rasizam“, izjavio je Radaš za albanske medije nakon utakmice.

Posle meča, ruski klub je uputio izvinjenje zbog incidenta ali to očigledno nije bilo dovoljno. 

Rusi su na kraju platili cenu pristrasnosti i podrške Srbiji. Navijačke i političke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala