Rusija u Pakistanu gradi novi gasovod

© AP Photo / Nikolas GiakoumidisIzgradnja gasovoda
Izgradnja gasovoda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će u Pakistanu graditi novi gasovod „Sever – jug“, koji će spojiti dva najveća grada – Karači i Lahor, saopštilo je Ministarstvo energetike Rusije.
Gas - Sputnik Srbija
Sporazum o gasovodu za Kinu tokom posete Putina Kini

Ministri energetike Rusije i Pakistana Aleksandar Novak i Šahid Abasi potpisali su sporazum kojim se predviđa izgradnja gasovoda dužine 1.100 kilometara i kapaciteta 12,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Gasovod će spojiti najveći grad Pakistana Karači, koji je ujedno finansijski i trgovački centar, kao i najveća luka u Pakistanu, sa severnim gradom Lahorom, drugim po veličini gradom u toj zemlji.

Kako se navodi, trenutno se radi na izboru tačne maršrute gasovoda, a nakon izgradnje gasovod će ostati u vlasništvu ruske kompanije koja ga je izradila u periodu od 25 godina. To će omogućiti da se povrate sredstva koje će Rusija investirati u izgradnju gasovoda, nakon čega će predati vlasništvo u ruke Pakistana.

Pakistan se na izgradnju gasovoda odlučio jer se gradovi na severu već duže vreme ubrzano šire, dok nedostatak energenata usporava njihov ekonomski rast.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala