„Almaz-Antej“ traži kompenzaciju od EU

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaOlupina malezijskog boinga MH17
Olupina malezijskog boinga MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Almaz-Antej“, proizvođač protivraketnih sistema „buk“, zatražiće od EU kompenzaciju za eksperiment koji je sprovela zbog pada malezijskog „boinga 777“ na jugoistoku Ukrajine, u čiju svrhu je potrošila oko 150.000 evra.
Izveštaj o padu MH17 - Sputnik Srbija
Ukrajinci oborili MH17 (video)

Pored toga, ruski koncern će zatražiti ukidanje sankcija protiv te kompanije i obratiti se Sudu EU u Luksemburgu, s obzirom na to da je zbog sankcija pretrpeo značajne finansijske gubitke i narušena mu je međunarodna reputacija.

„Naš zadatak je jasan — mi smo pretrpeli finansijske gubitke kako bismo dokazali da sankcije uperene protiv nas nemaju nikakavog osnova i moraju da budu ukinute“, rekao je direktor „Almaz-Anteja“ Jan Novikov. On je precizirao da će koncern tražiti kompenzaciju od EU i da će se tim povodom obratiti Evropskom sudu u Luksemburgu.

U utorak su i ruski koncern „Almaz-Antej“ i Savet bezbednosti Holandije objavili izveštaje o rezultatima istrage vezane za pad „boinga 777“ koji je 17. jula prošle godine oboren na jugoistoku Ukrajine. 

Holandski izveštaj o padu aviona MH17 - Sputnik Srbija
Holandski izveštaj o padu MH17 podudara se sa ruskim

Prema rezultatima koje je objavio rusko koncern, avion je pogođen raketom 9M38, koja se ne koristi u ruskoj vojsci još od 2011. godine, a s obzirom na to da je pogodila levi deo trupa aviona, mogla je da bude ispaljena samo iz mesta Snežni, koje se nalazilo pod kontrolom ukrajinske vojske.

Holandski Savet bezbednosti je takođe potvrdio da se radi o raketi 9M38, kao i da je bio pogođen levi trup aviona, međutim nije bilo precizirano odakle je raketa ispaljena, što je objašnjeno time da pronalaženje krivaca nije bio zadatak istrage.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala