Proizvođač drona „orlan“: Ovo nije naš uređaj

© Sputnik / Aleksej DaničevBespilotna letelica
Bespilotna letelica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnik rukovodstva Sanktpeterburškog tehnološkog centra, koji proizvodi bespilotne letelice „orlan“, demantovao je informaciju da je u Turskoj oboren dron te kompanije.

„Fotografije navodno oborene bespilotne letelice, objavljene na socijalnim mrežama, koje se pozivaju na Generalštab Turske, liče na veoma loše izvedenu informacionu provokaciju… Na objavljenim fotografijama nije ’orlan‘. Bespilotne letelice sa takvom jedrilicom ne proizvode se u Rusiji“, izjavio je predstavnik kompanije. 

Turski borbeni avion - Sputnik Srbija
Letelica oborena u Turskoj nije ruska

On je naveo da se povodom informacije o obaranju bespilotne letelice u Turskoj na internetu objavljuju kojekakve fotografije i saopštenja.

„Ovu bespilotnu letelicu na fotografiji nije oborio avion, kako je opet navodno izjavio ’izvor‘ u turskom Generalštabu, jer bi usled eksplozije ona u najboljem slučaju podsećala na cediljku. A ako se uzme u obzir municija iz avionskog topa — dron bi se pretvorio u prah. O raketi ’vazduh–vazduh‘ da i ne govorimo, to je smešno“, rekao je predstavnik Centra.

On se takođe zapitao koga i na koji način su navodno tri puta upozoravali piloti turskih lovaca pre nego što su oborili bespilotnu letelicu. 

„Takav mikrouređaj praktično je nemoguće primetiti sa mlaznog aviona. Naš Generalštab je zvanično demantovao sve glasine o mogućem gubitku u Siriji kako aviona, tako i bespilotnih letelica. To je učinio zamenik načelnika Generalštaba Rusije, dakle zvaničnik na najvišem nivou“, zaključio je predstavnik kompanije. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala