Stoltenberg: Crna Gora da obezbedi podršku javnosti za ulazak u NATO

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICGenerlani sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i premijer Crne Gore Milo Đukanović
Generlani sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i premijer Crne Gore Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crna Gora je na dobrom putu ka ulasku u NATO, ali mora da nastavi sprovođenje reformi, kao i da obezbedi veću podršku javnosti, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

„Za manje od dva meseca ministri inostranih poslova NATO-a odlučiće da li će pozvati Crnu Goru da pristupi Alijansi. Crna Gora je sprovela značajne reforme, ali pozivam da poradi na tome kako bi obezbedila veću podršku javnosti. Potpuna implementacija svih reformi je ključni faktor za ulazak u Alijansu. To može biti sprovedeno i Crna Gora će to uraditi“, izjavio je Stoltenberg na Cetinju na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom CG Milom Đukanovićem.

Anti-NATO protesti u Podgorici - Sputnik Srbija
Protest protiv posete Stoltenberga u Podgorici (video)

On je ocenio da je ulazak u NATO porodicu korisno i za Crnu Goru ali i za Alijansu.

„Pratio sam procese u Crnoj Gori od svoje poslednje posete u junu. Crna Gora je ostvarila očigledan napredak u reformi vojske, obaveštajnih službi, vladavini prava, uspostavljanju nezavisnog sudstva, naročito Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije. Takođe primetan je porast podrške javnosti po pitanju članstva u NATO“, naglasio je Stoltenberg.

Prethodno, šef diplomatije Igor Lukšić izjavio je da je uveren da je država ispunila sve uslove neophodne za dobijanje poziva za članstvo u Alijansi i da sa optimizmom čeka odluku u decembru.

I premijer Milo Đukanović nedavno je izjavio da smatra realnim očekivanja da će Crna Gora za nešto manje od dva meseca dobiti poziv za članstvo u NATO.

Momir Bulatović - Sputnik Srbija
NATO Crnoj Gori duguje krv

„Nikada u svojoj istoriji nismo bili bliže ostvarenju jednog tako važnog strateškog cilja kao što je članstvo u NATO. Siguran sam da ćemo znati da iskoristimo vreme koje je pred nama i da ćemo zaslužiti poziv već sa ministarskog sastanka u decembru“, uveren je Đukanović.

Istovremeno, nekoliko stotina ljudi učestvovalo je u protestu protiv posete NATO delegacije Crnoj Gori. Na miting ispred vile gde se održavao sastanak Stoltenberga sa predstavnicima crnogorske vlasti izašli su aktivisti crnogorskog pokreta „Ne rat, ne NATO“, kao i predstavnici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Radničke partije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala