Da li će Saudijci bičevati starijeg Britanca

© AP Photo / Mosa'ab ElshamySaudijska Arabija
Saudijska Arabija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanija je objavila da je zatražila od Saudijske Arabije da oslobodi jednog starijeg Britanca, kojem u toj zemlji preti kazna od 350 udaraca bičem zato što je kod njega pronađeno domaće vino, a ta kazna bi, prema rečima njegove porodice, mogla da ga ubije.

Karl Andri (74) osuđen je na 12 meseci u avgustu prošle godine, ali se i dalje nalazi u zatvoru i čeka dalje kažnjavanje, zbog toga što je povredio stroge saudijske zakone o zabrani alkohola, pošto je policija pronašla flaše sa vinom u njegovim kolima.

Jemen - dim raste iz vojnog skladišta - Sputnik Srbija
SAD pojačavaju obaveštajnu saradnju sa Saudijskom Arabijom

„Izrečene su dve kazne. Zatvorska kazna je okončana u avgustu, ali je ostalo bičevanje, koje nije izvršeno, pa pretpostavljam da ga zbog toga još drže u zatvoru“, kazao je njegov sin Simon Andri za radio Bi-Bi-Si, dodajući da ne znaju šta će se dalje događati.

On je naveo da je njegov otac, koji je 25 godina radio za naftne kompanije u toj zemlji, lošeg zdravlja, da se tri puta lečio od raka, a uz to ima i astmu.

„On je krhak stari čovek i plašim se da bi bičevanje za njega predstavljalo smrtnu kaznu“, kazao je sin, dodajući da je to razlog što je porodica veoma zabrinuta i nastoji da ga izvuče. Britansko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da osoblje Ambasade u Rijadu redovno proverava zatvorenikovo zdravlje.

Ministri i visoki predstavnici Vlade pokrenuli su to pitanje u pregovorima sa Saudijskom Arabijom i traže da on bude oslobođen što je pre moguće, kazao je portparol Ministarstva.

Agencija Rojters navodi da u saudijskoj ambasadi u Londonu niko nije bio dostupan da odmah odgovori na to pitanje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala