Izveštaj o MH17 ostavlja prostor za razne fantazije

© Sputnik / Igor Maslov / Uđi u bazu fotografijaMesto pada aviona Malezija erlajnza (let MH17) u Ukrajini.
Mesto pada aviona Malezija erlajnza (let MH17) u Ukrajini. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izveštaj o uzrocima pada malezijskog „Boinga“ na istoku Ukrajine leta 2014. godine, koji je predstavio Savet bezbednosti Holandije, obiluje netačnim podacima i ostavlja mesto za razne fantazije, izjavio je generalni direktor Centra za političke informacije Aleksej Muhin.
Kremlj - Sputnik Srbija
Kremlj ne komentariše holandski izveštaj o MH17

„U suštini, dokument koji su predstavili Holanđani, nekako nije ’ni vaš ni naš‘. To jest, ne možemo zapravo reći ništa konkretno, on ostavlja mesta za razne fantazije. A taj završni izveštaj, koji svi očekuju, biće gotov tek sledeće godine“, ističe Muhin.

Ipak, kako kaže, ovaj dokument bi trebalo uvažavati, jer su Holanđani ovog puta dobro izbalansirali.

„Nisu optužili Rusiju, što su od njih svakako očekivale SAD i Ukrajina, a istovremeno nisu dali mogućnosti da sami budu iskritikovani za neprofesionalnu istragu“, rekao je.   

Prema njegovim rečima, izveštaj bi trebalo ocenjivati zajedno sa onim zaključcima do kojih su došli stručnjaci korporacije „Almaz-Antej“.

zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov. - Sputnik Srbija
Rjabkov: Holandski izveštaj za MH17 je pristrasan

„U principu, ta dva dokumenta nisu protivrečna i to je dobro. To govori o tome da su kolege sa jedne i druge strane došle do istine“, naveo je on.

Kako ističe, obradovala ga je činjenica što u izveštaju nije navedeno da je raketa bila ispaljena sa teritorije koju kontrolišu ustanici, kao i to da ukrajinske vlasti nisu zatvorile nebo za civilne letove, što je kako kaže veoma važno, jer se time Ukrajina u ovom smislu ne navodi kao oštećena strana, već kao država čije rukovodstvo donosi prilično čudne odluke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala