Dačić: Mogerinijeva zna dokle može da ide

© Tanjug / OKSANA TOSKICMinistar spoljnih poslova Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija nema ništa protiv toga da pregovori o članstvu u EU počnu otvaranjem poglavlja 35, ali smatra da ono ne može da zameni Briselski dijalog, rekao je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Dijalog u Briselu će postojati, a neće se tim poglavljem definisati neki novi uslovi“, rekao je Dačić gostujući u emisiji „Pravi ugao“ na RTV.

Granica sa Kosovom koju čuva KFOR - Sputnik Srbija
Evropa Srbiji: Ne ometajte državnost Kosova

Upitan da li će Srbija, kako bi mogla da razgovara u okviru poglavlja 35 koje se odnosi na Kosovo, pristati da nastavak razgovora vodi između „Srbije i Kosova“, kako navodno stoji u predlogu od 36 tačaka iz poglavlja 35, Dačić kaže da je reč o „radnom dokumentu koji nama nije prihvatljiv“.

„Do decembra će se o njemu raspravljati, države-članice će se izjašnjavati, Srbija takođe ima velike primedbe. Uostalom, to će svakako biti tema razgovora sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini“, rekao je Dačić.

On je objasnio da pri otvaranju svakog poglavlja EU izlazi sa svojom pregovaračkom pozicijom a Srbija sa svojom, i to će se dešavati na drugoj međuvladinoj konferenciji, koja će se, kako očekuje, ako sve bude u redu, održati u decembru, kada bi trebalo da budu otvorena dva poglavlja — 32 i 35.

Dačić je naglasio da je dijalog u Briselu uvek vođen statusno neutralno i da sve što izlazi iz tih okvira nikada neće biti prihvatljivo za Srbiju.

On je istakao da EU zna šta je za Srbiju prihvatljivo a šta nije, i da „Mogerinijeva zna dokle može da ide, a dokle ne“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala