Oliver Stoun: Želim uspeh ruskoj vojsci u Siriji

© AP Photo / Ng Han GuanRežiser Oliver Stoun
Režiser Oliver Stoun - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetski priznati režiser Oliver Stoun, poznat po dokumentarnim i igranim filmovima o politici SAD, izjavio je da se nada da će ruske vojne snage ostvariti uspeh u operacijama u Siriji.

On je u intervjuu za španski list „Mundo“ rekao da smatra da je dobro što je ruski predsednik Vladimir Putin krenuo u akciju. „Nadam se da će pobediti“, rekao je Stoun.

Ruski vazdušni napadi u Siriji - Sputnik Srbija
Ministarstvo odbrane RF: Panika u redovima ID (video)

Prema njegovim rečima, SAD nastavlja da sprovodi politiku smene režima u Siriji poredeći predsednika Bašara el Asada sa Hitlerom. Prema Stounu, koliko god žestok bio Asad, on nije ništa gori nego na primer Sadam Husein, koji je prvenstveno bio prijatelj SAD pre nego što je pao njihovu u nemilost.

Stoun smatra i da su oba mandata Baraka Obame izgledala kao nastavak politike Džordža Buša Mlađeg, pogotovu kada je reč o destabilizaciji zemalja kao što su Irak, Sirija, Sudan, Libija, Somalija i Iran. Prema Stounu, glavni krivac za stvaranje Islamske države je upravo SAD i to kao rezultat rata u Iraku.

„Mi smo destabilizovali ceo region i sada za taj haos krivimo ID koji su se pretvorili u pravi kalifat“, kaže Stoun i dodaje da je ’krivica na nama (Amerikancima), s obzirom na to da smo se pretvorili u imperiju haosa‘“.

Situacija u Siriji - Sputnik Srbija
Sirijska vojska nastavlja ofanzivu

Režiser, koji trenutno snima dokumentarni film o dešavanjima u Ukrajini, smatra i da se hladni rat nikada nije završio. Posle odlaska Gorbačova, ni Džordž Buš ni Bil Klinton se nisu odrekli američkog militarizma i nastavili su da jačaju svoje prisustvo u Evropi i to širenjem NATO-a.

Stoun kaže i da Zapad ne uzima u obzir tačku gledišta Rusije. „Putin brani geostrateške interese Rusije uprkos naporima SAD i Evrope da rašire svoj uticaj na Istoku“, zaključuje režiser.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala