Most između Krima i Rusije biće gotov do 2018.

© Foto : Skrinšot/JutjubKerčenski most
Kerčenski most - Sputnik Srbija
Pratite nas
Most koji će spojiti Krim sa Rusijom omogućiće ekonomski preporod poluostrva, a predviđa se da će porasti i broj turista koji će tamo letovati. Zvaničnici veruju da će broj posetilaca dostići nivo iz vremena Sovjetskog Saveza kada je Krim bilo najpopularnije letovalište u zemlji.

Vlasti Krima kažu da je ove godine na poluostrvu boravilo oko 4 miliona turista, ali se izgradnjom mosta predviđa porast na oko 10 miliona posetilaca po sezoni. Pored toga, most će omogućiti i vrtoglavi porast trgovinske razmene, s obzirom da će dnevno preko mosta moći da pređe 47 vozova i 40.000 automobila.

Privremeni most između ruskog kopna i ostrva u blizini Krima - Sputnik Srbija
Ovde niče most između Krima i Rusije

Radovi na izgradnji počeli su još krajem leta, a predviđa se da će most biti gotov već 2018. godine. Kerčki most biće dugačak 19 kilometara i biće najduži most u Evropi.

Kako najavljuju projektanti, most će biti inženjersko čudo, s obzirom da je teren podložan zemljotresima. Istovremeno, moraće da bude dovoljno fleksibilan da zimi može da izdrži izuzetno jake nalete vetra od čak 25 metara u sekundi, ali i talase koji dostižu visinu od preko 10 metara.

Specijalno ojačan, most će da bude otporan na zaleđivanje mora, a za sve te matematičke proračune angažovani su stručnjaci širom Rusije, koji imaju iskustvo u izgradnji objekata u teškim uslovima.

Vrednost izgradnje ovog mosta procenjuje se na oko 230 milijardi rubalja, odnosno oko 3,2 milijarde dolara, a u tu cenu uključena je izgradnja i prateće infrastrukture.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala