Lavrov: Svi treba da doprinesu političkom dijalogu u Siriji

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Sergej Lavrov sa Abdulom al Džubeirom
Vladimir Putin i Sergej Lavrov sa Abdulom al Džubeirom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se zalaže da svi spoljašnji igrači doprinesu uspostavljanju političkog dijaloga u Siriji, a to se odnosi i na Saudijsku Arabiju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon susreta sa ministrom stranih poslova Saudijske Arabije u Sočiju.

„Mi se zalažemo da se svi oni koji imaju uticaj na bilo koju političku silu u Siriji uključe kako bi se pokrenuo sveopšti sirijski dijalog“, rekao je Lavrov.

Situacija u Siriji - Sputnik Srbija
Sirijska vojska nastavlja ofanzivu

On je dodao da Rusija i Saudijska Arabija sarađuju već nekoliko godina po pitanju krize u Siriji, kao i da se ciljevi dveju zemalja podudaraju.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Abdel el Džubeir je, međutim, izrazio zabrinutost zbog operacije ruske vojske u Siriji i dodao da to može da se tumači kao savez između Rusije i Irana.

„Mi smo preneli našu zabrinutost po pitanju vojne operacije jer ona može da se tumači kao savezništvo Rusije i Irana. Međutim, na sastanku su nam naši ruski prijatelji objasnili da je glavni cilj borba protiv Islamske države“, rekao je El Džubeir.

On je svom ruskom kolegi preneo stav Saudijske Arabije da predsednik Sirije Bašar el Asad mora da ode sa vlasti, kao i da je najbitnije da se započne politički proces koji će se bazirati na principima ženevskog komunikea.

Ruski vazdušni napadi u Siriji - Sputnik Srbija
Ministarstvo odbrane RF: Panika u redovima ID (video)

Dva ministra su takođe razgovarala o situaciji u Jemenu. Lavrov je istakao da Rusija aktivno sarađuje sa jemenskim vlastima, kao i sa opozicionim snagama, kako bi se i u toj zemlji što pre pokrenuo politički dijalog. 

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Abdel el Džubeir doputovao je u Soči gde se sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom. Ministar je takođe prisustvovao i trci Formule 1, koja je danas održana u Sočiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala