Strogi Saudijci: Zabranjena kupovina kola, nameštaja...

© Flickr / Land Rover MENASajam automobila u Rijadu
Sajam automobila u Rijadu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Promocije, poslovna putovanja, novi automobili i nameštaj — sve ovo je novim pravilima zabranjeno saudijskim zvaničnicima, navodi se u tajnom dokumentu koji je procureo u javnost.

Zaustavite nove projekte, nema više kompenzacionog plaćanja za imovinu, otkažite sve promocije i sastanke i čak prestanite da kupujete automobile, nameštaj i druge stvari… Zvuči kao da je zavladala panika, ali prema navodima „Gardijana“ ovo je sadržaj tajne direktive kralja Salmana upućene ministru finansija, sa naznakom „tajno i urgentno“ od 28. septembra 2015.

Javne finansije kraljevine trpele su ove godine zbog drastičnog pada cena nafte, od koje u najvećoj meri zavisi saudijska ekonomija. Prema podacima iz 2014. godine, 12 odsto Saudijaca radi u javnom sektoru.

„Fiskalna disciplina je labava“, kaže za „Gardijan“ Stefan Hertog, profesor na Londonskoj školi ekonomije. „Tokom plodonosnih godina stekao se utisak da novca ima na pretek i da nikada neće nestati. Zato je došlo do prekomernih troškova u nacionalnim budžetima od 2000. godine naovamo, u proseku po 15 odsto više od planiranog, i zato se sada šalje poruka da više neće tako da rade“.

Više od 90 odsto prihoda Saudijske Arabije zavisno je od nafte, a sa cenama koje su prošle godine pale za više od 50 odsto, vlada pokušava da se izbori sa finansijskim pritiskom. Drugi faktori koji doprinose slabljenju saudijske ekonomije uključuju rat Jemenu, kao i povećanu domaću potrošnju.

Prema MMF-u, očekuje se da će pustinjsko kraljevstvo ovu godinu završiti sa deficitom u budžetu od 20 odsto BDP-a. Takođe se navode očekivanja da će ekonomski rast Saudijske Arabije biti sporiji u narednih nekoliko godina, jer je vlada primorana da smanji potrošnju.

Prema nedavnim navodima agencije „Blumberg“, vlada u Rijadu je sa globalnih tržišta izvukla ne manje od 70 milijardi dolara. Takođe, očekuje se da će u skoroj budućnosti najveća arapska ekonomija za 10 procenata smanjiti izdavanja za investicije, koje su procenjene na 102 milijarde dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala