Amerika ne zna kome će slati pomoć

© Flickr / Etienne ZajegaAmerička M-16 puška
Američka M-16 puška - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington još uvek ne zna kojim vojnim snagama će pomagati i kako će usmeravati tu pomoć, nakon što su američke vlasti objavile da program obuke i opremanja pobunjenika u Siriji, vredan 500 miliona dolara, obustavljaju jer nije dao nikakve rezultate.

Prema rečima portparola Stejt departmenta Džona Kirbija, pomoć će se ubuduće usmeravati ka određenim grupama boraca protiv terorista kojima vlasti SAD najviše veruju. On, međutim, nije mogao da precizira kako će se to poverenje meriti.

Pentagon - Sputnik Srbija
SAD prestaje da obučava pobunjenike u Siriji

Na pitanje novinara o kojoj jedinici mere je reč, odnosno kako će američke vlasti moći sa sigurnošću da znaju da ti ljudi kojima bude usmerena pomoć neće narušavati ljudska prava i odsecati glave, Kirbi je kratko odgovorio: „Ne mislim da to uopšte može da se izmeri“.

Portparol Stejt departmenta je objasnio da će se poverenje ocenjivati na osnovu informacije i iskustava iz proteklih nekoliko godina. 

Kongres SAD Senat - Sputnik Srbija
Američki senatori protiv obuke sirijskih boraca

Razlog zbog kojeg je Amerika obustavila program pomoći pobunjenicima jeste što nije davao nikakve rezultate. Postavlja se pitanje zbog čega se to desilo, a iz Ministarstva odbrane objašnjavali su time što niko nije mogao sa sigurnošću da tvrdi da borac koji prođe obuku neće odmah preći na stranu Islamske države.

Obustavljanjem programa ugasiće se kampovi za obuku pobunjenika u Jordanu, Kataru, Saudijskoj Arabiji i UAE, dok će manji kamp u Turskoj ostati u funkciji, gde će lideri određenih opozicionih grupa učiti o operativnim manevrima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala