Nikolić: Odnosi Srbije i Slovenije u poletu

© Tanjug / Daniel NovakovicPredsednik Srbije Tomislav Nikolić govori nakon otkrivanja biste Mihajlu Pupinu na Bledu.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić govori nakon otkrivanja biste Mihajlu Pupinu na Bledu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odnosi Srbije i Slovenije su u zamahu i poletu, sva vrata za saradnju su otvorena i to obe zemlje treba da iskoriste, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić je na Bledu, gde je sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom prisustvovao otkrivanju spomenika srpskom naučniku Mihajlu Putinu, rekao Tanjugu da je njegova uzvratna poseta nastavak započetih izvanrednih odnosa dveju zemalja, koji su bili pomućeni u vreme raspada Jugoslavije.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Prijem Kosova u Unesko apsolutno neprihvatljiv (video)

Kako je ocenio, to tradicionalno prijateljstvo Srba i Slovenaca našlo je pravu meru u Mihajlu Pupinu, a Bled i Srbija nisu mogli bolje da mu se oduže nego podizanjem istovetnih spomenika — u Idvoru i na Bledu.

Na Bledu je to poklon Republike Srbije, ukazao je predsednik.

Nikolić je podvukao da su juče i danas održani važni razgovori, da će još razgovarati sa najvišim zvaničnicima Slovenije i da je „očigledno da je odnos Srbije i Slovenije u zamahu i poletu“.

„Ti odnosi su sada mnogo bolji i ne treba ih kvariti“, naglasio je predsednik Srbije.

„Slovenija je, kao član jedne velike evropske zajednice naroda kojoj mi težimo, trenutno uskraćena za mnoga tržišta“, naveo je Nikolić i dodao da zato Srbija ima otvoreno tržište i da ima mesta za slovenačka ulaganja.

Mi ne možemo da odnose sa Ruskom Federacijom upropastimo time što bismo poslušali tuđe naloge - Sputnik Srbija
Nikolić čestitao Putinu rođendan

Međutim, primetio je Nikolić, dešava se i nešto što ranije nije, a to je da srpski kapital ulazi u Sloveniju i da privrednici iz Srbije nalaze načine da taj kapital pretvore u profit.

„To samo znači još bolju saradnju, bolje odnose Slovenije i Srbije“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je dodao i da se razgovaralo o migrantskoj krizi, da Slovenija sa zebnjom očekuje dalji razvoj događaja, da u tome nema previše iskustva i da zato „pita Srbiju“.

„Apsolutno je sve otvoreno za saradnju Srbije i Slovenije i to oba društva treba da iskoriste, a mi samo treba da idemo za našom omladinom koja je ta vrata širom otvorila i koja valjda niko nikada neće moći da zatvori“, zaključio je Nikolić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala