Napeto u Jerusalimu

© REUTERS / Ammar AwadProtestant sa zastavom Palestine
Protestant sa zastavom Palestine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelska policija iz bezbednosnih razloga zabranila je posetu džamiji Al Aksa muškarcima muslimanima mlađim od 45 godina.

Kako kaže zvanična predstavnica prestoničke policije Ljuba Samri, pristup ženama nije ograničen. Razlog za uvođenje zabrane je povećanje tenzija između Palestinaca i Izraelaca.

Ograda duž izraelske granice - Sputnik Srbija
SAD naterale Netanjahua da odustane od gradnje na Zapadnoj obali

Neredi u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali su počeli pre tri nedelje. U ovim sukobima  za sada je poginulo četvoro  Izraelaca i dvojica Palestinaca. U prethodnom periodu izraelska policija je već zabranjivala pristup Hramovnoj gori, na kojoj se nalazi jedna od najznačajnijih islamskih svetinja, džamija Al Aksa. Pritom, pristup je onemogućen samo mladima, sa obzirom da oni čine najveći broj demonstranata.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je optužio vladu Palestine da je provocirala teroristički talas ali je izrazio spremnost za saradnju kako bi se situacija stabilizovala.

Netanjahu kaže da u Abasovima stavovima „ima pozitivnih promena“:

„Verovatno im je postalo jasno da  ukoliko bude došlo do sveobuhvatnog sukoba, požar će buknuti i na Zapadnoj obali“, tvrdi on.

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon u razgovoru sa novinarima stavio je do znanja da ne vidi razloga za vojnu operaciju na Zapadnoj obali.

Zastava Palestine - Sputnik Srbija
Palestinska zastava ispred sedišta UN-a

Sa svoje strane predsednik Palestine Abas se ove nedelje sastao sa šefovima bezbednosnih struktura i naredio je da se usvoje mere za stabilizaciju situacije.

Inače, samo  tokom današnjeg dana u Jerusalimu izvršena su dva napada na Izraelce, dok je izraelska policija uhapsila Jevrejina iz grada Dimona. On je osumnjičen da je nožem ranio četiri Palestinca.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun 6. oktobra je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog situacije na Zapadnoj obali.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala