Rusija čeka odgovor o razmeni podataka o položajima ID

© Sputnik / Sergej Subotin / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Gruško
Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija od međunarodne koalicije koju predvodi SAD i dalje čeka odgovor o razmeni podataka o položajima objekata terorističke organizacije Islamska država na teritoriji Sirije, izjavio je ruski izaslanik u NATO-u Aleksandar Gruško.
Plan napada vazdušnih snaga Rusije na ciljeve ID u Siriji - Sputnik Srbija
Rusija nastavlja operacije i tokom sirijske ofanzive

Prema njegovim rečima, Rusija ima čitav niz predloga, počev od političkih poput predloga rezolucije SB UN, pa sve do razmene podataka sa svim zemljama iz međunarodne koalicije o pozicijama objekata terorista, kako bi se sve to uzelo u obzir prilikom planiranja aktivnosti ruske vojske.

„Mi i dalje čekamo odgovor“, naglasio je Gruško.

On je takođe rekao da je nemoguće boriti se protiv terorista ID bez podrške sirijske vojske na kopnu. „Nemoguće je pobediti ovu terorističku organizaciju samo iz vazduha, neophodno je objediniti sve snage“, istakao je Gruško. Prema rečima ruskog izaslanika u NATO-u, trenutno glavni otpor teroristima na kopnu pruža vojska Sirije.

Istovremeno, Gruško je za haos koji se događa na Bliskom istoku okrivio zemlje-članice Severnoatlantske alijanse, i to kao rezultat nepromišljenih kampanja. On je upozorio da će Rusija preduzeti sve neophodne mere na bilo koji pokušaj NATO-a da uspostavi vojnu superiornost.

NATO neće povećavati prisustvo u Avganistanu

Iako Avganistan i dalje ostaje u centru pažnje NATO, Alijansa neće u većoj meri obnoviti prisustvo svojih trupa u toj zemlji, rekao je Gruško.

Pripadnici terorističke organizacije Islamska država - Sputnik Srbija
ID u Avganistanu obučava i borce iz Rusije

On je rekao da je rešenje o pripremi vojne analize o situaciji u Avganistanu bilo prihvaćeno, i o tome će biti reči na decembarskom susretu ministara inostranih poslova.

„Iako situacija u Avganistanu i dalje ostaje u centru pažnje, očigledno je da ne postoji želja da se proširi prisustvo NATO trupa u toj zemlji“, zaključio je Gruško.

Rusija ne želi neprijateljske odnose sa Turskom

„Rusija nema nikakve neprijateljske namere prema Turskoj. To nema nikakve veze sa realnošću“, naglasio je Gruško. On je rekao da se incident sa ruskim borbenim avionima koji su nedavno prešli preko teritorije Turske koristi kako bi se pokrenula antiruska retorika na Bliskom istoku.

Kada je reč o NATO-ovim protivraketnim kompleksima „patriot“, koji se nalaze u Turskoj. Ruski izaslanik u NATO-u je rekao da će Rusija nastaviti da pažljivo prati situaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala