Kog ukrajinskog predsednika Obama naziva „marionetom“?

© AP Photo / Jacquelyn MartinPredsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da je, kada je došao u Belu kuću, Ukrajinu vodio „korumpirani lider“ koji je bio pod kontrolom Moskve. Američki predsednik nije izgovorio ime ukrajinskog predsednika, ali je na toj poziciji u naznačeno vreme, u januaru 2009. godine, bio Viktor Juščenko, koji je na toj dužnosti bio još više od godinu dana.

Ovu izjavu američki predsednik je dao u intervjuu televizijskoj kompaniji Si-Bi-Es, a njeni su delovi objavljeni u petak na zvaničnom sajtu kanala. 

„Kada sam došao u Belu kuću, Ukrajinu je vodio korumpirani lider koji je bio marioneta (predsednika Ruske Federacije Vladimira) Putina“, rekao je Obama, a novinar ga je podržao. 

Viktor Janukovič - Sputnik Srbija
Janukovič spreman za istragu, ali neće u Kijev

Prozapadno orijentisani Viktor Juščenko bio je predsednik Ukrajine od januara 2005. do februara 2010. Nakon njega, na vlasti je do februara 2014. bio proruski lider Viktor Janukovič, koga je Vrhovna rada Ukrajine smenila protivustavnim postupkom. Za njim su ukrajinske vlasti raspisale poternicu. Danas se nalazi u Rusiji, gde je dobio politički azil.

Obama je takođe izjavio i da je „Sirija bila jedini saveznik Rusije u regionu“. 

„I sada, umesto da dobije podršku i da sačuva svoju bazu u Siriji, koja je dugo postojala, Putin je uputio svoju vojsku tamo samo da bi učvrstio svog jedinog saveznika“, rekao je Obama. 

Voditelj je na to odgovorio da ruski lider izaziva liderstvo predsednika SAD. 

„Moram da kažem da ako je rušenje sopstvene ekonomije i upućivanje vojske za podršku svom jedinom savezniku liderstvo, onda imamo različite stavove o liderstvu“, naveo je Obama. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala