Rusija neće učestvovati u kopnenim operacijama u Siriji

© Sputnik . ScreenshotValentina Matvijenko boravila je u dvodnevnoj poseti Beogradu gde se sastala sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem
Valentina Matvijenko boravila je u dvodnevnoj poseti Beogradu gde se sastala sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija ne namerava da koristi kopnene snage za izvođenje operacija na teritoriji Sirije i ograničiće se podrškom sirijskim vladinim snagama iz vazduha, izjavila je predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko na sastanku sa predsednikom Senata Nacionalne skupštine Jordana Abderaufom el Ravabdom.
Damask, prestonica Sirije - Sputnik Srbija
Damask: Zajednička borba s Rusijom pobediće terorizam

„Mi ne planiramo i nećemo učestvovati ni u kakvim kopnenim operacijama i zato nećemo dugo učestvovati u rešavanju unutar sirijske krize. To je samo podrška Ratnog vazduhoplovstva akcijama regularne sirijske vojske i kurdskih ustanika protiv terorista ID“, rekla je ruska političarka.

Matvijenkova je izrazila stav Rusije o borbi sa Islamskom državom — bez saradnje sa vlastima Sirije i Iraka ne mogu se pobediti teroristi.

„Smatramo da bez saradnje sa vlastima Iraka, sa vlastima Sirije, nemoguće je uništiti ID. Mi smo redovno sarađivali sa aktuelnim Vladama, čime smo izbegli najveću katastrofu — upotrebu hemijskog oružja. Čitavo hemijsko oružje je izvezeno iz Sirije i uništeno. Da li se to moglo realizovati bez saradnje sa sirijskim vlastima?“, naglasila je predsednica Gornjeg doma ruskog parlamenta.

Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija
Rogozin: Rusija će štititi svoje interese i van svojih granica

Valentina Matvijenko je navela da to sada razumeju i Sjedinjene Države i zapadne zemlje, jer se njihov stav osetno smekšao nakon sastanka predsednika Rusije i SAD. U vezi s tim, Rusija je poziva sve strane, zainteresovane za borbu sa terorizmom, da se priključe informacionom centru koji su formirale Rusije, Irak, Iran i Sirija u Bagdadu.

„Spremni smo na saradnju sa svim državama i regionima i spoljnopolitičkim akterima u zajedničkoj borbi sa svetskim zlom — terorizmom… Pozivamo sve države koje su realno zainteresovane za uništavanje ID da se priključe ovom koordinaciono-informacionom centru“, izjavila je Matvijenko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala