Lekari bez granica: Priča o talibanima u bombardovanoj bolnici je izgovor

© AP Photo / Médecins Sans FrontièresBolnica u Kunduzu posle napada američkih vazdušnih snaga,Avganistan
Bolnica u Kunduzu posle napada američkih vazdušnih snaga,Avganistan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Član rukovodstva organizacije Lekari bez granica, predsednik operativnog centra ove organizacije u Briselu Nikolaj Majni kaže u intervjuu za Sputnjik da je bolnica u avganistanskom gradu Kunduzu, koja je bombardovana u subotu, bila neutralna i da su tvrdnje da je u njoj bilo talibana potpuna glupost.
Afghan guards stand at the gate of Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital after an air strike in the city of Kunduz, Afghanistan - Sputnik Srbija
SAD preuzele odgovornost za bombardovanje bolnice

Naime, Majni navodi da je u subotu ujutru počelo bombardovanje bolnice iz vazduha. Napad je trajao više od jednog sata i zgrada se tom prilikom zapalila.

Majni podseća da su borbe trajale od prošlog ponedeljka, kada su grad napali i zauzeli talibani:

„U tom trenutku u bolnici je bilo 100 pacijenata i oko 70 članova osoblja Lekara bez granica. Osoblje je mahom istrčalo na ulicu kada je počeo požar u zgradi bolnice. Kasnije smo, nažalost, videli da je 10 pacijenata poginulo. Neki su čak bili živi spaljeni u svojim krevetima, a među njima je bilo i dece. Takođe, poginulo je 12 naših kolega — saradnika organizacije Lekari bez granica. Ukupno 22 osobe su poginule, 37 je ranjeno“, kaže Majni.

Izgorela bolnica u Kunduzu - Sputnik Srbija
Amerika bombardovala bolnicu na zahtev avganistanske vojske

Na pitanje Sputnjika da li je bilo pripadnika talibanskog pokreta u bolnici i da li je možda bolnica upravo zbog toga bombardovana, Majni odgovara:

„Ne. Te glasine da je bolnica bila baza talibana su potpuna glupost. To je neutralna bolnica, sa ogradom, koja je imala svoje obezbeđenje. Unutar zgrade su bili samo pacijenti i bolničko osoblje. Prema Ženevskoj konvenciji o zaštiti žrtva rata iz 1949. godine, bilo koja bolnica tokom trajanja ratnih sukoba mora imati mogućnost da radi i leči nastradale. Tako da takve glasine mogu biti samo pokušaji opravdanja, a ne istina“, zaključuje on.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala