Nove evropske vrednosti i Merkelova u feredži

© Foto : Bericht aus Berlin/screenshootMerkelova sa feridžom-fotomontaža
Merkelova sa feridžom-fotomontaža - Sputnik Srbija
Pratite nas
U emisiji „Na vezi s Berlinom“ na nemačkom kanalu ARD prikazana je foto-montaža na kojoj je kancelarka Angela Merkel u feredži, dok se u pozadini vidi zgrada Rajhstaga s minaretima. Novinari su se odmah našli na udaru kritike zbog navodne antiislamske propagande.

Naime, „islamska verzija“ Merkelove se pojavila u najavi priloga o izbeglicama. Nezadovoljni građani su optužili kanal ARD da ovakav način informisanja ide u prilog desničarskim populistima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Merkelova gubi popularnost

Interesantno je da je foto-montaža emitovana kada se voditelj programa Rejnald Beker retorički zapitao šta će biti s nemačkim vrednostima. „Kako će se promeniti naš život? Kako da reagujemo ako izbeglice imaju problem sa slobodom govora, pravima žena i jednakošću polova?“ Po njegovom mišljenju, zasad na ova pitanja nema odgovora.

Kanal ARD je, međutim, negirao optužbe. Na svojoj fejsbuk stranici urednici emisije „Na vezi s Berlinom“ pišu da su gledaoci pogrešno shvatili poruku foto-montaže.

„Voditelj je govorio upravo o dostignućima zapadnog društva, a to su sloboda govora i jednakost. Foto-montaža bi trebalo da bude dokaz da ove vrednosti stvarno postoje u našem društvu. Ovom foto-montažom pozivamo na diskusiju. Osim toga, korišćenje slika koje bi mogle da izazovu polemiku nije zabranjeno zakonom. Odlučno negiramo optužbe za širenje islamofobije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala