Srbi i Rusi — lanac koji se ne može pokidati

© Sputnik / Bogdan PantićMeđunarodni forum „Srbi i Rusi zajedno kroz vekove“
Međunarodni forum „Srbi i Rusi zajedno kroz vekove“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odnosi Srbije i Rusije utemeljeni su vekovnom saradnjom, ali treba raditi na njihovom daljem produbljivanju, zajednička je poruka govornika na Međunarodnom forumu „Srbi i Rusi zajedno kroz vekove“, održanom u Ruskom domu u Beogradu u organizaciji Srpskog sabora Zavetnici.

Forum je otvorio ataše za politička pitanja Ambasade Ruske Federacije u Beogradu Igor Filjuk.

Portparolka „Zavetnika“ Milica Đurđević istakla je da je Rusija jedina svetska sila i jedina imperija koja nikada nije napadala, bombardovala ili okupirala srpske zemlje kroz vekove ratova i bitaka, stradanja i borbe.

„Današnja konferencija je podsećanje i poruka da je odnos Srba i Rusa lanac koji se nikad ne može pokidati“, istakla je Đurđevićeva.

Jedan od govornika Nikita Černišenko, student istorije na Državnom univerzitetu Lomonosov u Moskvi, istakao je, između ostalog, i da je Car Nikolaj II Romanov upravo zbog Srbije ušao u Prvi svetski rat.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Rusija nikada ne bi ništa tražila od Srbije

„Rusija je u tom ratu na južnim frontovima izgubila dva miliona vojnika, i nije čudno da se najveće rusko groblje van Rusije nalazi upravo na Novom groblju u Beogradu“, rekao je Černišenko.

On je podsetio i na generala Mihaila Miloradovića, ruskog oficira, poreklom iz Hercegovine, koji se više puta istakao u ratovima protiv Napoleona, kao i protiv Turaka, kao primer pojedinaca koji su povezivali dva naroda kroz istoriju.

Da postoji veliki prostor za dalji razvoj saradnje dveju država i dvaju naroda istakao je Andrej Šljahovski, takođe student istorije na Državnom univerzitetu Lomonosov u Moskvi.

„Žao mi je što moram da istaknem činjenicu, pogotovo sada kada se nalazim u Ruskom domu u Beogradu, da u Rusiji ne postoji srpski kulturni centar u kom bi ruski građani mogli bolje da se upoznaju sa Srbijom. Nadam se da će takav centar biti otvoren i da će on doprineti daljem razvoju naših odnosa“, zaključio je na kraju skupa Šljahovski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala