Filmski grad Emira Kusturice niče u Trebinju

© Flickr / Zdravko CorovicTrebinje
Trebinje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Koncerna „Svislajon“ Takovo Rodoljub Drašković danas je ozvaničio početak radova na projektu „Grad sunca“ na trebinjskom lokalitetu Dražinska gora na 80 hektara površine, čijom realizacijom će biti otvoreno novih oko 1.500 radnih mesta, a najavio je i partnerstvo sa Republikom Srpskom na izgradnji aerodroma na Zubcima.

Drašković je rekao da će, u saradnji sa preduzećem „Hidroelektrane na Trebišnjici“ /HET/, biti izgrađen akva park sa olimpijskim bazenom, a u saradnji sa režiserom Emirom Kusturicom „Filmski grad“.

Prema njegovim rečima, u okviru „Grada sunca“ biće izgrađen hotel sa šest zvezdica, staza za Formulu jedan, biciklistička i trim staza, hala sportova sa otvorenim terenima, golf tereni, aerodrom i drugi sadržaji koji čine jedan impozantan projekat kao što je ovaj.

Ukoliko bude imao suinvestitora i ako ne bude opstrukcija, Drašković planira da projekat bude završen za pet godina.

Nakon sastanka sa vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, režiserom Emirom Kusturicom i direktorom HET-a Gordanom Mišeljićem, Drašković je rekao novinarima da je cilj ovog projekta da se u Trebinje privuku svi turisti, ne samo iz regije već iz cele Evrope i da Hercegovina od toga ima koristi.

Drašković kaže da se firma koju je osnovao i koja će finansirati ovaj projekat zove „Svislajon-grading“, te da je iz svojih preduzeća obezbijedio budžet za ovu namenu u iznosu od oko 20 miliona evra na godišnjem nivou, a ako bude potrebno i više.

„Na ovom projektu očekujem partnerstvo, a ne političku podršku“, poručio je Drašković, napominjući da će na realizaciji investicije integrisati stručne kadrove, građevinsku operativu i sav pozitivni potencijal Hercegovine.

Režiser Emir Kusturica ocenio je da će grad, koji će da nikne nadomak centra Trebinja, dati jedan drugi ton i ambijent koji može da bude samo povoljniji po građane i da navodi druge na novu gradnju.

On je dodao da će realizacijom ovog projekta Trebinje u potpunosti dobiti novi izgled i značaj regionalnog centra.

© iskra.coEmir Kusturica: Filmski grad će se odlično uklopiti u „Grad sunca“
Emir Kusturica: Filmski grad će se odlično uklopiti u „Grad sunca“ - Sputnik Srbija
Emir Kusturica: Filmski grad će se odlično uklopiti u „Grad sunca“

„Ideja da se Trebinje širi nije slučajno potekla i nije slučajno nastavljena u jednom ambijentu u kome su za kratak vremenski period izgrađeni putevi, probijeni tuneli, povezani gradovi Srpske i Srbije…“, rekao je Kusturica i dodao da je divno što će Drašković Trebinje proširiti i dati mu na značaju.

Što se tiče „Filmskog grada“, Kusturica je ocenio da će se on odlično uklopiti u „Grad sunca“ jer se nalazi na jednoj tački koja obezbeđuje veliki broj sunčanih dana.

„Stvoreni su uslovi da se jedan inspirativan renesansni koncept obnovi u Trebinju“, rekao je Kusturica i dodao da je Drašković započeo jednu „pozitivnu avanturu“ i da bi i država i svi oni koji mogu trebalo da učestvuju u takvim projektima.

On je rekao da će u Draškovićevom projektu kao umetnik pomoći vanmaterijalnom imovinom, odnosno svojim idejama, ali i privlačenjem investitora.

Kusturica je kao jedan od bitnih i impozantnih projekata istakao i gradnju novog grada na Crkvini čemu je, kako kaže, veliki značaj dao vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala