Dačić: Prijem Kosova u Unesko kao prijem ID

© Tanjug / Ministarstvo spoljnih poslovaIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prijem Kosova u Unesko bila bi samouništavajuća odluka ove organizacije, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dodajući da bi to bilo apsurdno kao i kada bi neko predložio da Islamska država postane članica Uneska.

„Četiri naše svetinje na Kosovu i Metohiji proglašene su za svetsku kulturnu baštinu — Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, a Unesko ih je proglasio svetskim kulturnim dobrima u opasnosti. A od koga im preti opasnost? To bi bilo kao da neko predloži Islamsku državu za članstvo u Unesku. U čemu je razlika?“, naveo je Dačić na redovnoj konferenciji za novinare.

Manastir Pećka patrijaršija - Sputnik Srbija
Prijem Kosova u Unesko vodi prijemu u UN

On je istakao da je Albanija stavila na dnevni red prijem Kosova u Unesko izvan standardne procedure, a glasanje u Izvršnom savetu Uneska donosi se većinom glasova.

„Na sednici Izvršnog saveta od 58 članica 32 su priznale Kosovo, a 26 nisu, što znači da nas čeka teška borba za zaštitu naših interesa. Svi u svetu sa kojima smo razgovarali u Unesku o našem kulturnom i verskom nasleđu na KiM, svi su saglasni sa našom argumentacijom, ali postoji velika razlika između verbalne saglasnosti i formalnog odlučivanja, imajući u vidu da su te zemlje priznale nezavisnost Kosova“, kazao je Dačić.

Sednica Izvršnog saveta o stavljanju ove teme na dnevni red trebalo bi da počne 12. oktobra, a odluka bi trebalo da bude na dnevnom redu Generalne skupštine 21. oktobra gde će za donošenje oduke biti potrebna dvotrećinska većina.

Bogorodica Ljeviška je crkva u Prizrenu, zadužbina kralja Milutina. Crkva je podignuta u periodu 1306—1307. na ostacima katedrale iz 13. veka, - Sputnik Srbija
Agresivna kampanja Prištine za otimanje srpske kulturne baštine

„Naš stav je da o tome ne treba razgovarati dok se o tome ne bude razgovaralo u Briselu, jer smo se na samom početku dogovorili da to bude jedna od tema dijaloga. Zbog toga smatramo da je štetno za dalji dijalog Beograda i Prištine da se o ovoj temi odlučuje na osnovu jednostranih poteza Prištine i na osnovu preglasavanja u Unesku“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je, od kada je Kfor na Kosovu, uništeno više od 200 crkava, manastira i drugih verskih i kulturnih objekata, da su oni rušeni dinamitom i da su paljeni, kao i da je uništeno 8.000 nadgrobnih spomenika.

„Borićemo se koliko možemo i uložićemo sva diplomatska sredstva da sprečimo prijem Kosova u Unesko“, zaključio je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala