OVK preti Makedoniji

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERG Pripadnik terorističke organizacije "OVK"
Pripadnik terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija
Pratite nas
OVK je saopštila da će u narednom periodu organizovati napade na teritorije na kojima živi „sloveno–makedonsko“ stanovništvo, a mete će biti i makedonski premijer Nikola Gruevski i drugi političari, kao i „izdajnici“ među Albancima, prenose makedonski mediji.

U saopštenju koje je potpisao „Komandant Kuštrimi“, OVK je preuzela odgovornost za ispaljivanje tri granate na luksuzni stambeni kompleks Soravia u naselju Vodno u Skoplju 29. septembra, a taj napad, kako je navedeno, bio je usmeren protiv „izdajnika albanskog naroda“ inspektora Arifa Asanija.

Makedonski MUP je ranije saopštio da su u granatiranju zgrade u kompleksu Soravia korišćene granate od 40 milimetara, istog kalibra koji je ispaljen i u napadu na zgradu Vlade Makedonije u aprilu, kao i da će pretnje OVK biti ozbiljno razmotrene.

Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Biće žestoki jesen, zima i proleće na Kosovu

U saopštenju terorista se još navodi da su „jedinice OVK sposobne za realizaciju zadataka u svakom gradu u Makedoniji“, a od makedonskih vlasti se zahteva da oslobode sve uhapšene u „politički montiranim procesima od 2003. godine do poslednjeg tragičnog događaja u Divljem naselju u Kumanovu“.

Militantna radikalna organizacija albanskih nacionalista u Makedoniji OVK zvanično je raspuštena posle makedonsko–albanskih sukoba 2001. godine, ali je odgovornost za nekoliko oružanih incidenata 2015. pripisana upravo pripadnicima te grupe.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala