Lavrov: Amerika ne želi saradnju oko raketnih štitova

© Sputnik / Ekaterina Shtukina / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne pokazuju spremnost za postizanje zajedničkih interesa sa Rusijom u vezi sa planovima o postavljanju američkih raketnih štitova, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za venecuelansku državnu televiziju.

Prema njegovim rečima, postoje situacije kada se dve sile slažu oko najtežih globalnih problema, kao i iranskog pitanja koje se smatralo gotovo nerešivim, ali i situacije kada dogovora nema.

Kontrolna soba za 3PK S-400 Triumph - Sputnik Srbija
Ruski raketni sistem otkriva sve agresore

„S vremena na vreme naši partneri nisu spremni za razgovore, a bez njih je nemoguće da se postigne konsenzus, kao kada su u pitanju planovi SAD o postavljanju raketnih štitova“, istakao je on.

Ruski diplomata je podsetio da je od 2007. godine ruski predsednik Vladimir Putin o tome više puta razgovarao sa tadašnjim predsednikom SAD Džordžom Bušom i da mu je predlagao različite opcije zajedničkog delovanja na stvaranju sistema protivraketne odbrane.

„Rečeno nam je da su spremni za zajednički rad“, rekao je Lavrov i dodao da se na kraju sve završilo tako što su Amerikanci imali sopstveni plan.

„A onda su nam rekli da ne treba da se brinemo zbog plana i predložili su saradnju baziranu na njihovom planu. Drugim rečima, to je više kao ultimatum“, rekao je Lavrov.

Rezultat svega toga je, kako je rekao, nedostatak saradnje.

Desantni brod klase „mistral“ - Sputnik Srbija
Egipat kupio „mistrale“ od Francuske

„To se nije desilo, ne zbog toga što mi nismo želeli, već zato što Amerika nije pokazala nikakvu spremnost za dogovor koji bi bio u interesu obeju strana, već je insistirala da se njihov plan sledi bez izuzetka“, istakao je on.

Odgovarajući na pitanje da li je Rusija zadovoljna ishodom pregovora oko nosača helikoptera tipa „mistral“, ruski šef diplomatije je odgovorio da jeste jer je Moskva, posle propasti dogovora, dobila novac u ime naknade i da „nema ljutnji“.

„Mi smo zadovoljni kako je sve rešeno. Nemamo nikakvih skrivenih motiva“, rekao je Lavrov, dodajući da je Rusija tražila svoj novac nazad i da ga je dobila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala