Pjongjang spreman za dijalog, ali...

© REUTERS / Unification MinistryJužnokorejski i severnokorejski zvanični
Južnokorejski i severnokorejski zvanični - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pjongjang je spreman na „konstruktivni dijalog“ o miru i bezbednosti, ukoliko Sjedinjene Države pristanu da potpišu konačni mirovni sporazum, izjavio je severnokorejski ministar spoljnih poslova Ri Su Jong na Generalnoj skupštini UN.

Korejski rat koji se vodio između 1950. i 1953. okončan je sporazumom o primirju koji su potpisale Severna Koreja i Sjedinjene Američke Države. Bilo je predviđeno da se tim sporazumom osigura prekid neprijateljskih aktivnosti na Korejskom poluostrvu do postizanja konačnog mirovnog sporazuma. Južna i Severna Koreja i dalje su zvanično u ratu, kako konačni mirovni sporazum nikad nije potpisan.

Raketa prikazana na mitingu u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Severna Koreja spremna za totalni rat

Severna Koreja će biti spremna na razgovore, kako bi sprečila konflikte i oružane sukobe na Korejskom poluostrvu, kada Amerika prihvati da sporazum o primirju zameni konačnim mirovnim sporazumom, rekao je Ri Su Jong.

Tenzije između Koreja eksalirale su krajem avgusta, kada je došlo do razmene vatre duž zone razdvajanja, što je navelo Pjongjang da objavi nešto što se opisuje kao „polovično ratno stanje“. Tenzije su se smirile nakon brojnih razgovora.

Sjedinjene Američke Države podržavaju Južnu Koreju u njenom sukobu sa Severnom Korejom. Zajedničke vežbe Amerike i Južne Koreje, koje je Pjongjang osudio, održavaju se jednom godišnje od 2011.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala