Vašington odustao od hitne smene Asada

© Sputnik / Aleksandar Maksimenko / Uđi u bazu fotografijaDžon Keri
Džon Keri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su SAD promenile poziciju o sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu i da više ne insistiraju na njegovom hitnom odlasku, već su saglasni sa njegovim „dirigovanim“ odlaskom u „razumnom vremenu“.
Džon Keri i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Keri: Dogovoreni osnovni principi za Siriju

„Potrebna nam je mirna tranzicija, upravljana tranzicija, kako ne bi bilo straha od odmazde, gubitka života, osvete“, rekao je Keri za Si-En-En, zalažući se za promenu rukovodstva u „razumnom vremenu“ u okviru planskog prelaznog perioda.

Ne ulazeći u detalje, Keri je rekao da bi Asadov prebrz odlazak izazvao unutrašnju eksploziju koja bi Siriju lišila mira.

Ipak, kako je rekao, Asad mora da ode.

„Zato što je, dok je Asad tamo, mir jednostavno nedostižan. Tačka“, rekao je američki državni sekretar.

Ublažavanje stava Vašingtona Dušan Proroković iz Centra za strateške alteranative vidi kao izjavu za unutrašnju upotrebu.

"Sasvim je sigurno da veliki broj uticajnih ljudi i neki politički krugovi na sve ovo gledaju kao na poraz Amerike i državni sekretar mora određenom retorikom pokušati da na te pritiske odgovori, da kaže da će Rusija intervenisati, da će u jednom trenutku sigurno i Asad otići, ako ne sutra, onda za nekoliko godina", kaže Proroković.  

Predsednik Sirije Bašar el Asad - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO — Asad: Zapad hoće da smeni Putina i mene

Keri je, takođe, rekao da je aktivno uključivanje Rusije u sirijsku krizu „prilika“ za SAD za rešavanje krize, ali da bi se Moskva mogla naći u „komplikovanoj“ situaciji zbog prisustva u Siriji.

Prema njegovim rečima, ukoliko Rusija stane na stranu Asada, Irana i Hezbolaha, imaće „vrlo ozbiljan problem“ sa sunitskim zemljama u regionu i mogla bi postati meta sunitskih džihadista.

Keri je rekao da se ne može dostići političko rešenje bez uključivanja sunita u proces.

Predsednik druge po uticaju političke snage u ruskom parlamentu, "Komunističke partije", Genadij Zjuganov, za Sputnjik kaže da je posle vazdušnih udara na ID jasno o čemu su se dogovorili Putin i Obama, da će doći i do ublažavanja sankcija Rusiji, jer su  Amerikanci shvatili da nisu u stanju da pobede ID, koja je velika pretnja za SAD.  Ali Zjuganov nije siguran da je došlo do kardinalne promene stava Vašingtona. 

„SAD gledaju svoje interese. Recimom, ako je to u njihovom interesu, amerikanci su spremni da  koketiraju sa Iranom, ako to više nije u interesu, oni će ga ugušiti. Treba biti oprezan. Trenutno SAD shvataju da bi zalihe nafte i gasa mogle da dospeju u ruke terorista, koji će iskoristiti ove zalihe ne na način na koji bi Stejt department želeo.  Amerikanci su uplašeni i traže izlaz iz situacije. Iz istorije znamo da nijedno pitanje na Bliskom istoku ne može da bude rešeno bez učešća Rusije", kaže Zjuganov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala