Ko je uljez u UN?

© Flickr / United Nations PhotoVojnik UN
Vojnik UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika je učinila nešto što je prljavo u odnosu na Srbiju, nedobronamerno i što ukazuje na njenu spremnost da takozvanu državu Kosovo progura u međunarodne organizacije, tvrdi za Sputnjik diplomata Vladislav Jovanović, povodom učešća Kosova na skupu o borbi protiv terorizma u Ujedinjenim nacijama.

U Ujedinjenim nacijama se raspravljalo o političkoj akciji prvoga reda, o najaktuelnijem problemu koji rešavaju članice UN ali se, kako kaže Jovanović, tu ubacio i jedan uljez — takozvano Kosovo, koje nije član UN i koje ne bi smelo da se pojavljuje bilo gde bez zvezdice, koja je svojevremeno dogovorena na razgovorima u Briselu.

Vitalij Čurkin - Sputnik Srbija
Nedopustivo da predstavnici Kosova sede zajedno sa članovima UN

„To što su Amerikanci uradili, učinjeno je pre svega da bi se nanela šteta Srbiji. I pored svih uveravanja sa američke zvanične strane da su najdobronamerniji prema nama, da nas pozdravljaju, hvale i tako dalje, činjenica je da u pitanju Kosova oni deluju neprekidno protiv vitalnih interesa Srbije“, kategoričan je Jovanović.

Mičite slike ubijenih civila

Ujedinjene nacije su gospodar svog prostora ali, kako pojašnjava ovaj iskusni diplomata, one dozvoljavaju pojedinim zemljama da organizuju svoje stvari koje nemaju zvaničnu podršku. Poput izložbi, na primer. Jovanović podseća i na primer da je SR Jugoslavija za vreme NATO agresije imala izložbu, ali da je sa američke strane prigovoreno Sekretarijatu UN da se fotografije sa masovnim stradanjima civila uklone. Isto tako, predsednik Generalne skupštine UN može da organizuje muzičke ili neke druge priredbe u sali Generalne skupštine, što je Vuk Jeremić učinio dok je bio predsednik GS UN. To se, dodaje Jovanović, prihvata i toleriše ali, razume se, izbegavaju se provokacije ako bi do njih moglo da dođe.

„U ovom slučaju radi se o političkoj akciji koja je jedna od tačaka dnevnog reda generalne skupštine — borba protiv terorizma. Amerikanci su kao član SB UN organizovali u suštini sastanak, konferenciju država-članica radi dogovora u vezi sa ovom temom. Ali su pozvali i svog štićenika, nezvanu državu Kosovo, i kroz to su je nekako progurali“, precizira Jovanović.

Zgrada UN u Njujorku - Sputnik Srbija
Protestna nota Srbije Ujedinjenim nacijama

Odbrana Sekretarijata UN da je to privatna konferencija, privatni skup koji je Amerika organizovala, prema Jovanoviću — teško da može da se do kraja logički odbrani. „Jer je to učinjeno pod svodovima UN. I o temi koja nije izložbena, koja nije zabavno-muzička, kao što se koriste u onim foajeima u zgradi UN“, konkretan je diplomata Jovanović.

Zašto je Amerika izuzetak?

Dodatni kuriozitet čitavom slučaju daje i podatak, koji su mnogi primetili, da je pomenuti skup o terorizmu obezbeđivala američka tajna policija, a ne policija Ujedinjenih nacija, što je takođe neuobičajeno.

Kad šefovi država ulaze u zgradu, kako nam pojašnjava Jovanović, praksa je da ih obezbeđuje policija UN ali i članovi bezbednosti te zemlje.

„Znači neka vrsta saradnje postoji, ali ako je u ovom slučaju taj skup obezbeđivala isključivo američka policija i jedan od vidova te policije uz puno isključenje UN, onda to ukazuje na neregularnost, na nešto što nije tipično i što nije praksa za sve“, tvrdi Jovanović. 

Mlitava reakcija sekretarijata UN

Činjenica da je Generalni sekretarijat UN dosta, kako Jovanović kaže, mlitavo i tolerantno reagovao na eksces Amerike sa uvođenjem Kosova na konferenciju o terorizmu je pokazuje u kojoj meri je sekretarijat UN prinuđen da posebno računa vodi o položaju i interesima Amerike. Svuda, pa i u zgradi UN.

GS UN - Sputnik Srbija
UN da poprave svet...

Ne zaboravimo, sugeriše naš sagovornik, kad je Bernar Kušner postao prvi međunarodni predstavnik na Kosovu i Metohiji posle NATO agresije. Njemu je Ričard Holbruk, američki ambasador u UN, javno rekao da ne treba mnogo da se osvrće na instrukcije Sekretarijata UN nego da radi po svome — drugim rečima po onome kako su se njih dvojica dogovorili. Kad je to izbilo u javnost, podseća Jovanović, Sekretarijat UN nije protestovao kod Amerike niti je to javno osudio nego je privatno samo izrazio negodovanje što je do toga došlo.

„I to samo govori koliko je odnos snaga Sekretarijata UN i Amerike povoljniji za Ameriku a nepovoljniji za Sekretarijat“, zaključuje Jovanović.

Srpska misija u UN u dogovoru sa Ivicom Dačićem uputila je protestnu notu UN zbog prisustva predstavnika Kosova na skupu o borbi protiv terorizma. Međutim, kako sugeriše i naš sagovornik, ali i sve do sad rečeno  — Srbija će pre ličiti na Kalimera koji viče nepravda, nego što će nešto biti promenjeno ili ta nepravda ispravljena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala