Uništenje srpske baštine bio bi zločin

© Foto : PR služba predsednika SrbijeTomislav Nikolić i Ban Ki Mun
Tomislav Nikolić i Ban Ki Mun - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i generalni sekretar UN Ban Ki Mun složili su se da bi stradanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji bio zločin i da se to ne sme dozvoliti, a Nikolić je zatražio podršku kako bi se sprečio prijem Kosova u Unesko i srpska baština zaštitila.

„Veliki zločin bi bio ako bi srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji bila uništena. Zato Srbija ulaže mnogo napora da spreči prijem takozvane Republike Kosovo u Unesko. I zato očekujemo podršku svih onih koji postupaju po savesti, da bi srpska kulturna baština, koja je ujedno i svetska, ostala zaštićena“, rekao je Nikolić tokom susreta sa generalnim sekretarom UN u Njujorku, saopštila je danas Služba za saradnju s medijima predsednika.

Obama Nikoliću: Zovite ako vam treba pomoć

Ban Ki Mun se složio sa predsednikom Nikolićem da bi stradanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji bio užasan zločin i da se to ne sme dozvoliti.

Nikolić je Banu predočio dokumente zbog kojih se Srbija protivi prijemu takozvane Republike Kosovo u Unesko i poklonio mu knjigu „Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije — istorijske i duhovne postojbine srpskog naroda“ i dva autentična filma o nekažnjenom uništavanju te baštine.

Generalni sekretar UN zahvalio je Nikoliću na učešću u ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine UN, istakavši da je dobro pokazati jedinstvo kada se raspravlja o važnim stvarima, kao što je Razvojna agenda nakon 2015. godine.

On je čestitao Srbiji na ogromnom doprinosu u stabilizaciji prilika u regionu.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je i sa Irenom Bokovom, generalnim direktorom Uneska i zatražio da Unesko odlučivanje o nadležnosti nad kulturnom baštinom na KiM prenese na pregovore u Briselu, zato što je evidentno da Albanci separatno preuzimaju nadležnosti institucija na KiM mimo pregovora, direktno u tim organizacijama, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala