Keri: Dogovoreni osnovni principi za Siriju

© AP Photo / Jason DeCrowDžon Keri i Sergej Lavrov
Džon Keri i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i Rusija dogovorile su se o „nekim osnovnim principima“ za Siriju, izjavio je danas američki državni sekretar Džon Keri koji je najavio da će se sutra ponovo sastati sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

„Postignut je dogovor da Sirija treba da bude ujedinjena i jedinstvena zemlja, da treba da bude sekularna, da Islamska država mora da se suzbije i da je potrebna uređena tranzicija“, rekao je Keri za televizijsku stanicu Em-Es-En-Bi-Si.

Vladmir Putin i Barak Obama - Sputnik Srbija
Putin i Obama se rukovali i nazdravili

On je dodao da i dalje postoje razlike o tome šta bi trebalo da bude ishod takve tranzicije, prenosi Rojters.

Prema Kerijevim rečima, Obama i Putin nastoje da postignu pomak u pronalaženju rešenja za Siriju koja je suočena sa četvorogodišnjim građanskim ratom i usponom Islamske države.

Jučerašnji sastanak Obame i Putina na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku, Keri je ocenio kao „istinski konstruktivan, sa veoma iskrenim razgovorom“.

„Svi shvataju da je Sirija ugrožena i svet intenzivno traga za nekom vrstom rešenja“, dodao je Keri.

„Pokušavamo da pronađemo način da stignemo do tačke gde možemo da uredimo tranziciju i postignemo dogovor o rešenju“, naveo je američki državni sekretar.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se iskoristi uticaj Rusije i Irana u Siriji da se Asad spreči da koristi barelske bombe protiv Sirijaca, Keri je odgovorio: „Apsolutno“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala