Bela kuća: Američki PRO u Rumuniji do kraja godine

© AFP 2023 / BULENT KILICAmerički vojnik stoji pored sistema "patriot"
Američki vojnik stoji pored sistema patriot - Sputnik Srbija
Pratite nas
Elementi protivraketne odbrane SAD u bazi u rumunskom Deveselu profunkcionisaće do kraja ove godine, potvrdila je Bela kuća na kraju sastanka potpredsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Rumunije Klausa Johanisa.
Američki sistem PRO - Sputnik Srbija
Ratifikovan sporazum o američkoj bazi PRO u Poljskoj

Na sastanku je bilo reči, između ostalog, o „razmeštanju objekata protivraketne odbrane u Devesilu koji će profunkcionisati ove godine“, kaže se u saopštenju Bele kuće.

Razgovarano je i o pitanju bezbednosti, uključujući energetsku bezbednost pod kojom Amerika tradicionalno razmatra smanjenje isporuka ruskih energenata u Evropu, kao i o politici, ekonomiji i borbi sa korupcijom.

„Lideri su razgovarali o važnosti jedinstvenog evropskog pristupa energetskoj bezbednosti i sadašnjoj migrantskoj krizi“, zaključili su u Beloj kući.

Bazu Deveselu izgaradili su sovjetski specijalisti 1952. godine, a koristila ju je rumunska vojska. To je prvi planirani obkjekat protivraketne odbrane SAD u Istočnoj Evropi — drugi se planira da bude otvoren u Poljskoj 2018. godine. SAD su saopštile da je PRO usmeren protiv zemalja koje mogu da napadnu SAD određenim vrstama raketa, kao što su Iran, dok Rusija smatra da su elementi PRO usmereni na militarizaciju jugoistočne Evrope i da su u suprotnosti interesima regionalne stabilnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala