Blokada granica nije zaustavila migrante

© Tanjug / Oksana ToskićIzbeglice na graničnom prelazu Tovarnik, Hrvatska
Izbeglice na graničnom prelazu Tovarnik, Hrvatska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos donedavnoj blokadi granica koju je Hrvatska jednostrano uvela prema Srbiji, u Hrvatsku je dosad ušlo preko 70.000 migranata. Osim privredne blokade, koja je u najvećoj meri oštetila Turke i Bugare, ali podosta i srpske, makedonske i hrvatske privrednike, migranti su svoj put u Hrvatsku nastavili neometano.

Bapska, granični prelaz koji je prestao da se koristi otkad je Hrvatska ušla u EU, postao je čvorište za migrante koji traže svoj put ka Zapadu. Na taj prelaz, koji se nalazi svega nekoliko kilometara severno od Šida, migranti neprekidno pristižu autobusima, taksijima, kombijima. Postoje veoma aktivni delovi dana, za Sputnjik objašnjava volonter iz UNHCR koji je želeo da ostane anoniman. Prema njegovim rečima, udarni talasi su pre podne i predveče.

Migranti - Sputnik Srbija
Nova ruta: Migranti hrle u Poljsku?

Pored toga, otvoren je i prihvatni centar „Principovac“, koji je nedavno srpski premijer Aleksandar Vučić obišao zajedno sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom. Nekadašnja dečija bolnica pretvorena je u centar koji može da prihvati oko 250 majki sa decom, a za ostale su postavljeni šatori. U okviru centra je otvorena i ambulanta gde migranti mogu da dobiju lekarsku pomoć.

Migranti koji su bili raspoloženi da prokomentarišu pitanje Sputnjika da li ih iko ometa u njihovom putu ka cilju veoma kratko su objašnjavali da su im najveći problemi finansijske prirode, dok o blokadi granica niko nije čuo ni reč.

Međutim, oni koji su imali šta da kažu o blokadi nalazili su se petnaestak kilometara zapadnije, na auto-putu, i to u svojim kamionskim kabinama. Turci, Bugari, Makedonci i Srbi, čijih je kamiona bilo najviše pokraj puta, nisu znali više šta će od sebe, budući da su na jednom te istom mestu proveli skoro nedelju dana. Osuđeni jedni na druge, ljudi su se družili, zbližavali. Svi do jednog osuđivali ovu političku igru koja nikakve koristi nije imala ni za jednu stranu.

Izbeglice na hrvatskoj granici - Sputnik Srbija
Evropljani će uskoro postati migranti

Slično mišljenje delili su i meštani okolnih gradova i sela.

„Imam prijatelja koji živi u Tovarniku a radi u Šidu, te je morao da stopira do posla svakog dana jer mu je automobil registrovan u Srbiji“, objašnjava stanovnik Šida. Mnogi meštani, nastavlja on, imaju i rodbinu koja se nalazi sa druge strane granice, a blokada se direktno odražava i na male lokalne privrednike koji posluju na relaciji Tovarnik — Šid.

Ima i onih koji nemaju nikakve veze sa blokadom granica, pa svejedno kažu da je u pitanju apsurd prouzrokovan „inaćenjem dve usijane glave“.

Iako je blokada skinuta, a saobraćaj se odvija neometano i kilometarska kolona kamiona se uglavnom raščistila, hrvatski premijer Zoran Milanović nastavlja sa pretnjama da u bilo kom trenutku može ponovo da uvede blokadu. Kako navode hrvatski mediji, u slučaju da ona bude uvedena, ovog puta će biti „hermetička“.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala