Iz razgovora sa Putinom, Obamom i Đinpingom saznaću šta nas čeka (video)

© AFP 2023 / BERTRAND GUAYTomislav Nikolić
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da je Srbija u proteklih nekoliko meseci, zahvaljujući postupanju u izbegličkoj krizi, ubrzala rast svog ugleda u svetu, što se oseća i u kontaktima koje je imao u Njujorku na marginama godišnjeg zasedanja UN.

„Iz dosadašnjih kontakata, ceo svet je u vezi sa migrantskom krizom ulogu Srbije shvatio kao nešto što se dosad nije dešavalo u svetu, kao shvatanje jednog naroda koji je to iskustvo prošao, kao najviši vid humanizma i odnosa prema onima koji su u patnji“, rekao je Nikolić za Tanjug i RTS u Njujorku gde učestvuje na jubilarnom, 70. zasedanju Generalne skupštine UN.

Predsednik Srbije, koji će govoriti u okviru Generalne debate, kao i na skupu o održivom razvoju, već je imao više susreta sa svetskim liderima.

„U razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel saglasili smo se da Srbija nije načinila nijednu grešku, posebno u odnosima sa Hrvatskom, koja je, ne znam iz kog razloga, besmislenim potezom pokušala da pokvari odnose sa Srbijom, ali u tome nije uspela“, istakao je Nikolić.

Kako je ocenio, srpski narod treba da bude ponosan na svoj osećaj i želju da podeli „tugu i muku“ sa onima koji trenutno više pate od njega.

„I to se ovde oseća na svakom koraku, osetio sam to i u Vatikanu i na drugim mestima. Srbija je u poslednjih nekoliko meseci samo ubrzala rast svog ugleda u svetu i priznajem da sam ponosan zbog toga“, poručio je predsednik Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom susreta u Beogradu - Sputnik Srbija
Srbija reagovala odmereno u konfliktu sa Hrvatskom

On je, takođe, rekao da su, pored govora koji predsednik svake države-članice održi u UN, večere koje priređuju predsednik SAD, EU ili nemačka kancelarka, prilika da se na jednom mestu za nekoliko dana sretne što više ljudi. „To je prilika koja se pruža jednom godišnje“.

„Zanimljivi će biti razgovori koje ću imati sa predsednicima SAD, Rusije i Kine, zato što iz njih uvek izvučem pouku, shvatim šta nas čeka i na šta da se pripremimo“, rekao je Nikolić.

Nikolić je najavio da će u UN govoriti i o tome da je potrebna reforma svetske organizacije.

„Izmenila se i geopolitička slika sveta, mnoge države s pravom očekuju da budu ili stalne članice Saveta bezbednosti ili da se njihov glas vrednuje kao i glas drugih. Reforma, održivi razvoj UN, bio bi da velike sile više ne dominiraju, nego da to bude organizacija u kojoj bi svako imao svoja prava, zaštitu i obaveze“, rekao je predsednik Srbije.

Kako je dodao, sudeći prema kontaktima koje je ovde već imao, mnogi su spremni da o tome govore otvoreno i da postave pitanje da li je funkcija UN ostvarena u meri u kojoj je bila zamišljena i da li su promene, koje su se dogodile, donele neophodnu stabilnost i oslonac malim državama.

Nikolić je rekao i da Srbija podržava svaku ideju koja bi pomogla da se, ako ne iskoreni, a ono bar prepolovi siromaštvo i da se definišu ciljevi do 2030. godine i uopšte. „Mnogo toga se promenilo i ništa ne liči na 1945. godinu kada su UN osnovane“, rekao je Nikolić, dodavši da se nada da će velike sile shvatiti da svet i održivi razvoj nisu namenjeni samo onima koji su se već razvili.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala