Rusi će dobijati raketno gorivo, vodu i kiseonik iz leda na Mesecu

© Flickr / davejdoeMesec
Mesec - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski naučnici trenutno proučavaju led sa Meseca, u nadi da će iz njega moći da prave vodonično raketno gorivo, vodu i kiseonik sa Meseca, rekao je za Radio Sputnjik Igor Mitrofanov, član Ruske akademije nauka (RAN).

Ruski svemirski robot Lend trenutno proučava oba Mesečeva pola, na kojima se nalaze velike rezerve leda. Istraživanja su pokazala da ima dovoljno vodonika za proizvodnju raketnog goriva. Pored toga, prema rečima naučnika, iz Mesečevog leda bi se mogli dobiti i voda i kiseonik.

Fabrika za preradu u kojoj bi se led sa Meseca pretvarao u vodonično raketno gorivo, vodu i kiseonik, mogla bi da počne sa radom već 2035. godine, rekao je Mitrofanov.

„Mnogi ljudi, uključujući i mene, smatraju da će Mesec biti nova teritorija (planeta) koju će ljudi pokoriti. A ako je već to slučaj, onda je prisustvo tako značajnog resursa kakav je voda od izuzetne važnosti“, izjavio je Mitrofanov za Radio Sputnjik.

Mesec - Sputnik Srbija
Rusija priprema bazu na Mesecu

Da bi nesmetano funkcionisala, Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) potrebna je konstantna isporuka vode, kiseonika i goriva. Međutim, ako Rusija sagradi bazu na Mesecu, kosmonauti će već imati ove neophodne resurse, podelio je Mitrofanov svoj optimistični stav.

Do 2018. godine, ruska izviđačka letelica Luna 25 trebalo bi da se spusti na Mesečev južni pol. Izgradnja Lune 25 već je uveliko u toku, a kada bude završen ovaj svemirski brod imaće osam kamera, koje će koristiti kao pomoć u navigaciji i za beleženje fotografija. Takođe će imati i bušilicu sposobnu da probije Mesečevu površinu.

Reprodukcija slike „Meko sletanje na Mesec“ - Sputnik Srbija
Rusija i Kina grade lunarnu stanicu?

Nakon što se 2020-2021. na Mesec spusti još jedan lunarni robot, Rusija će pokušati da na Zemlju sa Meseca donese komad leda do 2025. Uslediće temeljno istraživanje, a zatim će grupa ruskih kosmonauta odleteti na Mesec do početka 2030. Zatim bi, u sledećih 5-10 godina mogla da bude postavljena fabrika za proizvodnju raketnog goriva, vode i kiseonika, rekao je ruski naučnik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala