Moskva negira koordinaciju sa Sirijom i Iranom

© AFP 2023 / AHMAD AL-RUBAYEIračka vojska
Iračka vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Rusije u Iraku negirala je saopštenje da ruska, sirijska i iranska vojska formiraju koordinacioni centar za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država u Bagdadu.

U petak su američki mediji, pozivajući se na podatke zapadnih obaveštajaca, preneli da je u Bagdadu formiran koordinacioni centar u kojem su ruski, sirijski i iranski vojnici koji pokušavaju da se sa šiitima dogovore o zajedničkoj borbi protiv Islamske države. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanjahu - Sputnik Srbija
Putin i Netanjahu: Saradnja ruske i izraelske vojske u Siriji

U međuvremenu je saopšteno da je pri glavnom štabu Vojnih snaga Izraela obrazovan koordinacioni centar za saradnju s Oružanim snagama Rusije u Siriji. Kasnije je premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio da se s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovorio o stvaranju mehanizma koordinacije izraelskih i ruskih vojnika u vezi sa Sirijom.

Široka ekspanzija ove terorističke organizacije, koja je osvojila znatan deo teritorije Iraka i Sirije, postala je jedan od glavnih svetskih problema prošle godine. Organizacija, prema podacima CIA, ima oko 30.000 boraca, a na osvojenim teritorijama formirala je kalifat, težeći da dalje osvaja teritoriju.

Iračka obaveštajna služba je saopštila da je među borcima Islamske države uočila ozbiljan sukob koji bi mogao da dovede do raskola u organizaciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala